Kultura, sport i informisanje

Vijesti iz sektora


 • Ministar Hadžović posjetio Narodno pozorište u Mostaru

  Datum obavijesti: 11/01/2022

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović posjetio je Narodno pozorište u Mostaru i održao sastanak s direktorom, Emirom Spahićem i predsjednicom Upravnog odbora, Seadom Kuštrić.

 • Ministar Hadžović uputio čestitku povodom Božića

  Datum obavijesti: 06/01/2022

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović uputio je čestitku povodom pravoslavnog Božića.

 • Novogodišnja čestitka ministra Hadžovića

  Datum obavijesti: 30/12/2021

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK uputio je čestitku povodom nastupajuće Nove 2022. godine.

 • Ministar Hadžović uputio čestitku povodom Božića

  Datum obavijesti: 24/12/2021

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović uputio je čestitku povodom Božića.

 • Predstavnici Futsal kluba Mostar Stari Grad Staklorad uručili zahvalnicu ministru Hadžoviću

  Datum obavijesti: 16/12/2021

  Predstavnici Futsal kluba Mostar Stari Grad Staklorad Amel Bajgorić i Alen Đuliman, resornom ministru dr. sc. Rašidu Hadžoviću uručili su Zahvalnicu za pomoć u organizaciji za učešće na UEFA-e MAIN ROUND GRUPA 8 FUTSAL CHAMPION LEAGUE 2021/22, u Bosni i Hercegovini koja se održala od 26. do 31. oktobra 2021. godine.

 • Dodjeljena sredstva kulturnim i sportskim kolektivima i uspješnim pojedincima

  Datum obavijesti: 24/11/2021

  Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, na 157. sjednici, donijela odluke o odabiru korisnika po stavkama ''Ostali izdaci za kulturu'' i ''Ostali izdaci za sport + uspješnim pojedincima''. Odabrani su gotovo svi kandidati koji su ispunili tražene formalno-tehničke uvjete javnih poziva.

 • Ministar Hadžović čestitao Dan državnosti

  Datum obavijesti: 24/11/2021

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović uputio je čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 • Javni konkurs za izbor i imenovanje Upravnog odbora Narodne biblioteke HNK Mostar

  Datum obavijesti: 28/10/2021

  Na osnovu člana 7 i 8 Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj 12/03 i 34/03), člana 28 i 29 Zakona o bibliotekarskoj djelatnosti HNK („Službene novine HNK“, broj 03/05), člana 8 Odluke o osnivanju Narodne biblioteke Hercegovačko-neretvanskog kantona („Službene novine HNK“, broj 4/04), Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Narodne biblioteke Hercegovačko-neretvanskog kantona („Službene novine HNK“, broj 06/05) i Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Narodne biblioteke Hercegovačko-neretvanskog kantona („Službene novine HNK“, broj 7/18), te člana 36 stav 3. Pravila Narodne biblioteke Hercegovačko-neretvanskog kantona („Službene novine HNK“, broj 4/07) ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisuje

 • Svečano zatvorena „Mostarska liska“

  Datum obavijesti: 29/09/2021

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, zatvorio je 18. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ u Narodnom pozorištu u Mostaru.

 • Ministar Hadžović održao sastanak s delegacijom zastupnika Parlamentarne skupštine FBiH i predstavnicom Međunarodnog republikanskog instituta

  Datum obavijesti: 22/09/2021

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović održao je sastanak s delegacijom zastupnika Parlamentarne skupštine FBiH, okupljene oko višestranačke grupe za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog nasljeđa i predstavnicom Međunarodnog republikanskog instituta, Almedinom Karić.


Pomoćnik ministra za kulturu i sport

mr.sc. Semir Memić, profesor

Viši referent za kulturu i sport

Draga Bazina


Djelatnosti sektora za kulturu su:

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK ima obavezu iz svog djelokruga rada realizovati utvrđene poslove i radne zadatke, a kada je riječ o sektoru kulture aktivnosti u 2007. godini bit će usmjerene na:

 • Nacrt i prijedlog Zakona o muzejskoj djelatnosti;
 • Potporu programima kulturne saradnje;
 • Učestvovanje u organiziranju izložbi, promocija, pozorišnih i drugih kulturnih programa;
 • Pružanje stručne potpore djelatnicima iz oblasti kulture;
 • Analitičko-informativna djelatnost, tj. Informacija o stanju u kulturi na području Kantona;
 • Intenziviranje saradnje sa fondacijom Konrad Adenauer;
 • Saradnja s Udruženjem estradnih izvođača Hercegovačko-neretvanskog kantona u pogledu kvalitetne provedbe Zakona o estradnoj umjetnosti HNK-a.

Djelatnosti Sektora za sport i informisanje su:

 • Donošenje i implementacija Zakona o sportu;
 • Reorganizacija Kanonalnog sportskog saveza;
 • Donošenje plana o završetku započetih i izgradnji novih sportskih objekata od značaja za grad i Kanton;
 • Priprema za održavanje kantonalnih sportskih igara učenika osnovnih i srednjih škola;
 • Izgradnja, razvoj, funkcionisanje sistema informisanja;
 • Evidentiranje javnih glasila;
 • Utvrđivanje politike u vezi s informisanjem.

Program informisanja obuhvata:

pripremanje i sprovođenje strateških akata u oblasti javnog informisanja; analizu stanja i predlaganje mjera za unapređenje stanja u oblasti javnog informisanja; pripremanje nacrta zakona i podzakonskih akata iz oblasti javnog informisanja; vršenje nadzora nad sprovođenjem zakona kojima je regulisana oblast javnog informisanja; praćenje, predlaganje i sprovođenje mjera medijske i audiovizuelne politike; davanje stručnih mišljenja o nacrtima zakona i propisima koji se u cjelini ili dijelom odnose na javno informisanje; raspisivanje i sprovođenje konkursa za projekte iz oblasti javnog informisanja i druge stručne poslove koji se odnose na nadležnost Ministarstva u oblasti informisanja.


Projekti