Kultura, sport i informisanje

Vijesti iz sektora


 • Preporuka

  Datum obavijesti: 05/08/2020

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK svim organizatorima kulturnih događaja i manifestacija, javnim institucijama i zajednicama kulture, udruženjima građana, kao i drugim potencijalnim organizatorima javnih kulturnih događaja na području HNK, preporučuje da planirane događaje ukoliko postoji mogućnost, održe na otvorenim prostorima.

 • Ministar Hadžović podržao organizaciju bodybuilding takmičenja „Mostar Open“

  Datum obavijesti: 30/07/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – neretvanskog kantona dr. sc. Rašid Hadžović primio je u svom uredu osnivače "MO Bodybuilding kluba" Mostar, Elvedina i Elmu Škaljić. Povod za susret i razgovor je međunarodno bodybuilding takmičenje „Mostar Open“ koji će u nedjelju, 2. augusta, organizirati "MO Bodybuilding klub" Mostar.

 • Čestitka ministra Hadžovića povodom Kurban-bajrama

  Datum obavijesti: 30/07/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

 • Ministar Hadžović na sastanku s predstavnicima Kluba skakača u vodu „Mostari“

  Datum obavijesti: 23/07/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović povodom organizacije tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, primio je predstavnike Kluba skakača u vodu „Mostari“ sa kojima je održao radni sastanak.

 • Otvorena manifestacija „Mostarsko ljeto 2020“

  Datum obavijesti: 17/07/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović u Centru za kulturu Mostar svečano je otvorio kulturno-turističku manifestaciju „Mostarsko ljeto 2020“.

 • Javni poziv za predlaganje projekata iz oblasti KULTURE radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK

  Datum obavijesti: 17/07/2020

  Na osnovu člana 9. Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave (“Službene novine Hercegovačko-neretvanskog kantona” broj: 4/98, 1/02 i 4/07) i Odluke Vlade broj: 01-1-02-1383/20 od 7.7.2020. godine, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, objavljuje

 • Javni poziv za sufinansiranje djelatnosti i projekata iz oblasti SPORTA iz sredstava Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK

  Datum obavijesti: 17/07/2020

  Na osnovu člana 9. Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave (“Službene novine Hercegovačko-neretvanskog kantona”, broj: 4/98, 1/02 i 4/07) i Odluke Vlade HNK broj: 01-1-02-1385/20 od 7.7.2020. godine, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, objavljuje

 • Ministar Hadžović večeras otvara „Mostarsko ljeto 2020“

  Datum obavijesti: 17/07/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović je povodom službenog početka manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, koja će Mostaru i Hercegovini kroz 26 sadržaja ponuditi bogat kulturni program, ugostio direktore kulturnih institucija koji su organizatori ove manifestacije.

 • Poziv za dostavu nominacija za UNESCO/Japan nagradu za Obrazovanje za održivi razvoj za 2019. godinu

  Datum obavijesti: 22/02/2019

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK zaprimilo dopis od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u kojem nas obavještavaju da je Državna komisija za saradnju BiH sa UNESCO-om poslala obavijest da je UNESCO otvorio poziv za dostavu nominacija za UNESCO/Japan nagradu za Obrazovanje za održivi razvoj za 2019. godinu, a koja je ustanovljena na 195. zasjedanju Izvršnog odbora UNESCO-a.

 • Poziv za učešće u kampanji USPORI – DJECA TREBAJU SIGURAN PUT!

  Datum obavijesti: 18/04/2019

  Organizacije članice Radne grupe za zaštitu djece - Hope and Homes for Children, Save the Children i World Vision BiH pozivaju sve škole, udruženja, centre i druge organizacije koje rade direktno s djecom da se uključe u kampanju „USPORI – DJECA TREBAJU SIGURAN PUT“ čiji je cilj podizanje svijesti o rizicima kojima su djeca izložena u saobraćaju.


Pomoćnik ministra za kulturu i sport

mr.sc. Semir Memić, profesor

Viši referent za kulturu i sport

Draga Bazina


Djelatnosti sektora za kulturu su:

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK ima obavezu iz svog djelokruga rada realizovati utvrđene poslove i radne zadatke, a kada je riječ o sektoru kulture aktivnosti u 2007. godini bit će usmjerene na:

 • Nacrt i prijedlog Zakona o muzejskoj djelatnosti;
 • Potporu programima kulturne saradnje;
 • Učestvovanje u organiziranju izložbi, promocija, pozorišnih i drugih kulturnih programa;
 • Pružanje stručne potpore djelatnicima iz oblasti kulture;
 • Analitičko-informativna djelatnost, tj. Informacija o stanju u kulturi na području Kantona;
 • Intenziviranje saradnje sa fondacijom Konrad Adenauer;
 • Saradnja s Udruženjem estradnih izvođača Hercegovačko-neretvanskog kantona u pogledu kvalitetne provedbe Zakona o estradnoj umjetnosti HNK-a.

Djelatnosti Sektora za sport i informisanje su:

 • Donošenje i implementacija Zakona o sportu;
 • Reorganizacija Kanonalnog sportskog saveza;
 • Donošenje plana o završetku započetih i izgradnji novih sportskih objekata od značaja za grad i Kanton;
 • Priprema za održavanje kantonalnih sportskih igara učenika osnovnih i srednjih škola;
 • Izgradnja, razvoj, funkcionisanje sistema informisanja;
 • Evidentiranje javnih glasila;
 • Utvrđivanje politike u vezi s informisanjem.

Program informisanja obuhvata:

pripremanje i sprovođenje strateških akata u oblasti javnog informisanja; analizu stanja i predlaganje mjera za unapređenje stanja u oblasti javnog informisanja; pripremanje nacrta zakona i podzakonskih akata iz oblasti javnog informisanja; vršenje nadzora nad sprovođenjem zakona kojima je regulisana oblast javnog informisanja; praćenje, predlaganje i sprovođenje mjera medijske i audiovizuelne politike; davanje stručnih mišljenja o nacrtima zakona i propisima koji se u cjelini ili dijelom odnose na javno informisanje; raspisivanje i sprovođenje konkursa za projekte iz oblasti javnog informisanja i druge stručne poslove koji se odnose na nadležnost Ministarstva u oblasti informisanja.