Visoko obrazovanje i nauka

Vijesti iz sektora


 • Sastanak ministra Hadžovića sa evaluacijskim timom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP)

  Datum obavijesti: 13/03/2019

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je održao radni sastanak sa evaluacijskim timom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) za BiH, gospodinom Tomislavom Novalićem i gospođom Dženelom Babić vezano za dosadašnju saradnju resornog Ministarstva ali i Hercegovačko-neretvanskog kantona sa UNDP-om u sklopu Okvira razvojne pomoći Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu (UNDAF), a povodom finalne evaluacije istog (UNDAF 2015- 2020.)

 • Održana Javna tribina pod nazivom “Kvaliteta obrazovanja u BiH”

  Datum obavijesti: 05/03/2019

  Danas, 05. marta 2019. godine, s početkom u 14:00 sati, u hotelu „Bristol“ u Mostaru, a u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara održana je Javna tribina na temu „Kuda ide obrazovanje u BiH“. Na Javnoj tribini, kao jedan od govornika, učestvovala je predstavnica Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, viša stručna saradnica za mlade i profesorica pedagogije, Azemina Gubeljić. Govornici današnje Javne tribine su bili i savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke, Sanela Kuko, predstavnik Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Alim Abazović, predsjednik Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Džani Pajić, te predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, Marijan Tustonja.

 • Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dodijelilo 896 stipendija i subvencija za akademsku 2018./19. godinu

  Datum obavijesti: 25/01/2019

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je danas. 25. januara dodijelilo novih 896 stipendija i subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2018/19. godinu. Prisutnima se obratio i ugovore o stipendiraju sa studentima postpisao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović.
   

 • Odluka o dodjeli stipendija i subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2018./2019. godinu

  Datum obavijesti: 24/01/2019

  Obavještavamo sve studente dobitnike stipendije i subvencije smještaja u studentske domove za akademsku 2018/2019. godinu kako će potpisivanje ugovora biti upriličeno 25. januara 2019. godine u dvorani zgrade Vlade HNK, Ulica Stjepana Radića 3/III, Mostar.

 • Ostvareni bodovi studenata prijavljenih na Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove u akademskoj 2018./19. godini

  Datum obavijesti: 07/01/2019

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskg kantona danas je objavilo spisak studenata prijavljenih na Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2018./19. godini sa ostvarenim brojem bodova.

 • Sastanak ministra Hadžovića sa uspješno plasiranim predstavnicima BiH na globalnoj konferenciji Red Bull Basement University

  Datum obavijesti: 26/12/2018

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je danas, 26. decembra održao sastanak sa studenatima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Minelom Mešukić, Sanjinom Omerovićem i Enisom Habulom, tokom kojeg su razgovarali o njihovom uspješnom plasmanu među top 5 ideja svijeta na svjetskom takmičenju u Berlinu, Red Bull Basement University.

 • Sastanak ministra Hadžovića sa direktorom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine

  Datum obavijesti: 22/11/2018

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je održao sastanak sa direktorom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, gospodinom Enverom Halilovićem tokom kojeg su razgovarali o pitanju procesa akreditacije visokoškolsih ustanova i visokih škola sa područja Hercegovačko- neretvanskog kantona.

 • Konkurs za dodjelu stipendija za akademsku 2018/19. godinu

  Datum obavijesti: 07/11/2018

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK raspisalo je Konkurs za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima prvog i drugog ciklusa visokog obrazovanja s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona za akademsku 2018/2019. godinu.

 • Sastanak ministra Hadžovića sa predstavnicima Projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju”

  Datum obavijesti: 29/10/2018

  Danas, 29. oktobra 2018. godine, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i pomoćnica za visoko obrazovanje, gospođa Dinka Lasić su održali sastanak sa dugoročnim savjetnikom Resident Twinning Projekta, te zaposlenikom Ministarstva obrazovanja Republike Francuske 20 godina u svojstvu šefa Odsjeka, gospodinom Gerard Gasquetom i asistentom dugoročnog savjetnika za Twinning Projekat, gospodinom Vedranom Kordićem, povodom implementacije Projekta “Jačanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju” u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 • Prezentovan novi Nastavni plan i program za predmet Tjelesni i zdravstveni odgoj u pilot školama u HNK kroz projekat „Izgradnja povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“

  Datum obavijesti: 18/10/2018

  Danas, 18. oktobra 2018. godine, u Vijećnici Grada Mostara je održan seminar povodom prezentacije novog Nastavnog plana i programa za predmet Tjelesni i zdravstveni odgoj odobrenog za četiri pilot osnove škole u Mostaru, u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara i Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo. Prisutnima se obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture isporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, ambasador Japana u BiH, Hideyuki Sakamoto, glavna savjetnica gradonačelnika Grada Mostara, Radmila Komadina, v.d. direktora Pedagoškog zavoda Mostar, dr. sc. Enisa Gološ, te direktor Zavoda za školstvo Mostar, Željko Ćorić.


Pomoćnik za visoko obrazovanje

Dinka Lasić dipl. oec.

Stručni savjetnik za visoko obrazovanje

Velinka Gije dipl. iur.

Stručni savjetnik za visoko obrazovanje

Hilzema Tabaković mr.human.sc


Djelatnosti Sektora za visoko obrazovanje i nauku su:

 • Učestvovanje u implementiranju Bolonjskog procesa na visokoškolskim ustanovama iz nadležnosti Ministarstva;
 • Inoviranje baze podataka za visokoškolske organizacije na Sveučilištu i Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru;
 • Saradnja i realizovanje zakonskih propisa u vezi s djelovanjem, organizacijom i upisom studenata na visokoškolske ustanove;
 • Dopuna propisa o inspekciji u cilju preciziranja ovlasti inspektora u visokom obrazovanju;
 • Donošenje Zakona o visokom obrazovanju i podzakonskih akata;
 • Provođenje aktivnosti materijalne potpore za školovanje deficitarnih kadrova;
 • Ugovorno reguliranje subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata s područja kantona u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini.