Visoko obrazovanje i nauka

Vijesti iz sektora


 • Saopćenje

  Datum obavijesti: 03/04/2020

  U skladu s Naredbom Kantonalnog kriznog štaba civilne zaštite, do daljnjeg se nastavlja obustava nastave u svim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Realizacija nastave nastavlja se putem online komunikacijskih kanala.

 • Obavještenje za korisnike stipendija

  Datum obavijesti: 17/03/2020

  Obavještavaju se studenti korisnici stipendije, koji još uvijek nisu dostavili potvrdu o upisanom ljetnom semestru, da istu mogu donijeti nakon proglašenja prestanka stanja nesreće u BiH. Do tada skeniranu potvrdu trebaju poslati na e-mail adresu Ministarstva: monkshnk@tel.net.ba

 • Saopćenje za javnost

  Datum obavijesti: 12/03/2020

  U skladu s Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, obustavlja se nastavni proces od petka, 13.03.2020. godine u svim osnovnim, srednjim i visokoškolskim ustanovama, kao i rad dječijih vrtića na period od najmanje 15 dana. Naredbom se obustavlja i održavanje kulturnih i sportskih događaja i treninga na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 • Čestitka ministra Hadžovića povodom 8. marta

  Datum obavijesti: 08/03/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović, uputio je čestitku povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena.

 • Javni poziv Porezne uprave Federacije BiH za obavljanje prakse za studente i đake

  Datum obavijesti: 06/03/2020

  Porezna uprava Federacije BiH 09.01.2020. godine objavila je Javni poziv za pravna lica, poduzetnike i građane za podnošenje poreznih prijava sa rokom podnošenja do 31.03.2020. godine. Zbog velikog broja zaprimljenih prijava, a u cilju blagovremene obrade i unosa svih prijava u  nPIS aplikaciju, ukazala se potreba za angažovanjem studenata i đaka koji bi bili angažovani na obradi prijava.

 • Sajam kineskih obrazovnih institucija iz Pekinga - SARAJEVO MAJ 2018

  Datum obavijesti: 11/05/2018

  Sajam/pres-konferencija predstavnika kineskih srednjih i visoko obrazovnih institucija iz Pekinga, BEIJING 2018.

 • Poziv za dostavu nominacija za UNESCO Međunarodne nagrade za pismenost za 2018. godinu

  Datum obavijesti: 11/05/2018

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK zaprimilo dopis od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u kojem nas obavještavaju da je UNESCO otvorio poziv za dostavu nominacija za Međunarodne nagrade za pismenost za 2018. godinu, a čija je ovogodišnja tema „Pismenost i razvoj vještina“.

 • Čestitka ministra Hadžovića povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  Datum obavijesti: 28/02/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović uputio je čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 • Održana svečana akademija povodom akreditacije Sveučilišta u Mostaru

  Datum obavijesti: 26/02/2020

  Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, na svečanoj akademiji održanoj na Medicinskom fakultetu, uručio je Rješenje o institucionalnoj akreditaciji rektoru Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Zoranu Tomiću.

 • Saopćenje

  Datum obavijesti: 25/02/2020

  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK preporučuje svim obrazovnim institucijama iz ovog kantona da studijska putovanja i ekskurzije koje su planirane u Italiji odgode i prolongiraju do stabilizacije zdravstvenih prilika u toj zemlji.


Djelatnosti Sektora za visoko obrazovanje i nauku su:

 • Učestvovanje u implementiranju Bolonjskog procesa na visokoškolskim ustanovama iz nadležnosti Ministarstva;
 • Inoviranje baze podataka za visokoškolske organizacije na Sveučilištu i Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru;
 • Saradnja i realizovanje zakonskih propisa u vezi s djelovanjem, organizacijom i upisom studenata na visokoškolske ustanove;
 • Dopuna propisa o inspekciji u cilju preciziranja ovlasti inspektora u visokom obrazovanju;
 • Donošenje Zakona o visokom obrazovanju i podzakonskih akata;
 • Provođenje aktivnosti materijalne potpore za školovanje deficitarnih kadrova;
 • Ugovorno reguliranje subvencioniranja troškova smještaja i ishrane studenata s područja kantona u studentskim domovima u Bosni i Hercegovini.