Delegacija iz HNŽ-K boravila u posjeti Novom Pazaru

Datum objave: 24.04.2024

Delegacija iz Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, koju su činili ministar prosvjete, nauke, kulture i športa, prof. dr. Adnan Velagić, rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić” u Mostaru, prof.dr. Alena Huseinbegović, savjetnik ministra, Nijaz Kurtović i prorektorica za nastavna pitanja, Azra Špago boravila je u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru.



Tijekom posjete održani su sastanci s predstavnicima Novog Pazara na temu proširenja međuinstitucionalne suradnje u oblasti kulture, obrazovanja i športa.

Ministar Velagić je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorima, ističući značaj otvorenih vrata za studente iz Novog Pazara na Univerzitetu „Džemal Bijedić”. „Otvorili smo nekoliko značajnih tema koje će biti od koristi i za stanovnike HNŽ-K i za građane Novog Pazara. Razgovor je tekao u pravcu povezivanja između Novog Pazara i Hercegovačko-neretvanske županije-kantona i mislim da smo na tom planu postigli visok stepen usuglašavanja u pogledu budućeg studiranja na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru”, rekao je ministar Velagić.

Gradončelnik Novog Pazara Nihat Biševac je naglasio da je riječ o nastavku suradnje započete prije pandemije COVID-19. „Prvo što spaja ljude su kultura i šport. Imamo mnogo prostora da uspostavimo suradnju na tim poljima”, poručio je je Biševac.

U okviru dvodnevne posjete održana je promocija Univerziteta „Džemal Bijedić” za novopazarske srednjoškolce. Rektorica Huseinbegović je istakla kvalitetu studijskih programa i moderne uvjete studiranja na Univerzitetu. „Ovo je Univerzitet koji postoji skoro pola vijeka, studentima nudimo izvrsne programe i najbolje uslove. Ovakve prezentacije su izuzetno korisne jer otvaraju vrata budućim studentima da postignu akademsku izvrsnost i profesionalni uspjeh. Studentima nudimo suvremen kampus, gdje su uvjeti za smještaj i studiranje izuzetni”, rekla je rektorica.

Članica Gradskog vijeća Denisa Curić izrazila je zadovoljstvo rezultatima i značajem akademske suradnje. „Novi Pazar je grad talentovanih mladih ljudi. Zahvaljujući ovim sastancima, budući studenti sada imaju priliku steći akademsko zvanje i u Mostaru. Ovo je važan korak za budućnost naše omladine i njihov profesionalni razvoj”, rekla je Curićeva.

Delegacija iz HNŽ-K posjetila je Ugostiteljsko turističku školu u Novom Pazaru, Osnovnu školu „Stefan Nemanja“ i Muzej Ras Novi Pazar, gdje je najavljena suradnja između škola, kao i instutucija kulture sa područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona i Novog Pazara.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti