Muzej Hercegovine Mostar izložbom o višestoljetnom kontinuitetu BiH obilježio Dan nezavisnosti

Datum objave: 28.02.2024

Muzej Hercegovine Mostar povodom 1. ožujka - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u Spomen kući Svetozara Ćorovića, priredio izložbu pod nazivom „Državno-politički karakter Bosne i Hercegovine kroz stoljeća“, koju je otvorio savjetnik ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, Nijaz Kurtović.



Kurtović je naglasio kako je BiH kroz povijest prošla kroz različite osporavanja i napade, međutim, uvijek je opstojala. Povijesne promjene tijekom vremena, dodao je, kreirale su specifično društvo koje je i danas karakteristično.

„Uvažavajući borbu patriota kroz tisućgodišnju povijest naše domovine, imamo obvezu da svako u svome domenu, a posebno kroz institucionalno djelovanje radimo na jačanju i napretku društveno-političke stabilnosti Bosne i Hercegovine“, kazao je Kurtović.

Sadržaj izložbe, između ostalog, imao je za cilj podsjetiti na preduvjete Baditerovog povjerenstva, koje je 1991. godine osnovalo Vijeće Europe, prije usvajanja odluke za održavanje Referenduma u Bosni i Hercegovini. Na 14 panoa kronološkim redom prikazane su epohe administrativno-pravnog i političkog karaktera Bosni i Hercegovini kroz stoljeća.

Važne činjenice za Badinterovu komisiju, naveo je ravnatelj Muzeja, Asim Krhan, ogledale su se u ustavno-pravnim standardima i kulturno-povijesnom kontinuitetu Bosne i Hercegovine. „Povjerenstvo je zaključilo da je kroz cijelu povijest BiH uvijek imala atribute državnosti, i što je najvažnije međunarodnu potvrdu svojih povijesnih granica, utvrđenih Karlovačkim sporazumom između Osmanskog i Austro-ugarskog carstva, potom potvrđenim odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine i odlukama Drugog zasjedanja AVNOJA-a 1943. godine“, pojašnjavajući sadržaj i koncept izložbe kazao je Krhan.

Ovom izložbom Muzej Hercegovine je najavio niz kulturnih i svečanih programa kojim će se u Mostaru obilježiti Dan nezavosnoti BiH, a ova izložba implicira i pokazuje kakve su bile povijesne pretpostavke i međunarodne okolnosti u kojima je BiH stekla državnu nezavisnost, a posebno s čime se suočavala na prelazu iz 20. u 21. stoljeće.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti