Dan znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine

Datum objave: 12.12.2023

Dan znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava se 12. prosinca, i to u spomen na znanstveni angažman istraživača, znanstvenika i profesora Vladimira Preloga, te borbu za afirmaciju znanosti.



Vladimir Prelog dao je veliki doprinos istraživanju heterocikličnih spojeva poput alkaloida i antibiotika. Fokus njegovog interesovanja bio je na prostornoj građi molekula, a značajne rezultate postigao je u analizi strukture i sintezi mnogih organskih spojeva. Uveo je pojam kemijske topologije u oblast prirodnih znanosti i za znanstveni rad osvojio najprestižniju svjetsku nagradu za dostignuća i izniman doprinos znanosti.

Nobelova nagrada za dostignuća u području kemije uručena mu je u Štokholmu 12. prosinca 1975. godine, a 1996. godine dobitnik je počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu.

Dan znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. prosinca s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti