Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Datum objave: 23.11.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, prof. dr. Adnan Velagić obratio se na svečanoj manifestaciji „Jedna si, jedina“ koja je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Grada Mostar i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održana u Narodnom pozorištu u Mostaru



Uputivši čestitku povodom praznika, ministar Velagić istakao je i značaj ovog datum. „Čast mi je i zadovoljstvo biti večeras ovdje, sa vama, na svečanoj manifestaciji povodom obilježavanja ovog izuzetno važnog blagdana za našu domovinu i naš narod. Dan državnosti kojeg obilježavamo 25. studenog odnosi se na kontinuitet naše državnosti, jer je mi nismo izgubili. Državnost naše domovine trajala je kroz povijest, i u vremenu Osmanskog carstva, kada smo imali Bosanski ejalet, u imenu Bosna trajala je država Bosna. Ona je trajala i u vrijeme Austorugarske monarhije, u imenu Bosne i Hercegovine, i u graničnoj konturi koja je vrlo slična današnjoj, a onda smo 25. studenog obnovili državnost koja je prekinuta u jednom razdoblju od 1929. do 1943. godine. I mi smo od tada, od 25. studenog 1943. godine slavimo Dan obnove pune državnosti“, kazao je resorni ministar.

Također, u svom obraćanju ministar je uputio čestitke za trud koji predškolske ustanove, škole i Univerzitet ulažu u obilježavanje Dana državnosti. „Dragi učenici, vama upućujem iskrene čestitke i posebnu zahvalnost za trud koji ste uložili, kako bi na dostojanstven način obilježili Dan državnosti jedine nam domovine. Zahvalnost upućujem odgajateljima, nastavnom osoblju i menadžmentima predškolskih ustanova, škola i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru što našoj djeci usađujete patriotizam i prenosite ljubav domovini“, dodao je Velagić.

Sudionici manifestacije, kao i prethodnih godina, prigodnim programom obilježili su ovaj blagdan, jedan je od najvažnijih dana u povijesti Bosne i Hercegovine, te poručili da je zadatak sadašnjih i budućih generacija da njeguju kulturu i tradiciju i da različitim aktivnostima čuvaju sjećanje na Dan državnosti.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti