Otvoren Turski kutak u zgradi JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar

Datum objave: 03.10.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović, ravnatelj JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar, Ahmet Pelko, generalni konzul Republike Turske u Mostaru, Jašar Ergun i komadant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, Oğuzhan Pehlivan otvorili su „Turski kutak“ u zgradi Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar. Tijekom održavanja programa, komadant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, Oğuzhan Pehlivan uručio je plaketu resornom ministru.



Učionica „Turski kutak” je projekt izgradnje i opremanja kabineta za održavanje nastave turskog jezika i informatike. Projekt je financirala Republika Turska, odnosno LOT kuća Jablanica i Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini.

Resorni ministar izrazio je zahvalnost predstavnicima Republike Turske na potpori koju pružaju za ovakve obrazovne projekte. „Čast i zadovoljstvo je danas biti ovdje, kada otvaramo 'Turski kutak' čije je opremanje omogućila Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini. Ova učionica bit će mjesto gdje će se naša djeca družiti i učiti. Dragi učenici, nova vremena traže od vas da usvajate nova znanja i vještine koristeći savremene tehnologije, a realizacija ovog projekta vam to omogućuje. Ovo je drugi projekat koji je u ovoj školi realiziran uz podršku turske vlade i turskog naroda. Nadam da ćemo na tragu primjera dobre prakse i u cilju osnaživanja partnerskih odnosa nastaviti i jačati dosadašnju saradnju koja će doprinijeti poboljšanju obrazovnog procesa na području HNK. Želim da vam čestitam i poželim sreću i da uz korištenje ove opreme usvajate nova znanja“, kazao je ministar Hadžović.

Učionica predstavlja dodatno opremljen prostor i motivirajuće okruženje za rad učenika i profesora i koristit će se za poboljšanje cjelokupnog nastavnog procesa.

Ravnatelj JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar, Ahmet Pelko, kazao je da su dobili kompletan kabinet od Turske vojne misije u BiH i Republike Turske. „Oni su uradili kompletan kabinet, od građevinskih radova, opremanja i računarske opreme. On je do sada bio u vrlo lošem stanju. Uradili su sve građevinske radove, namještaj prema projektu koji smo uradili, a onda su sve oplemenili s 29 računara. To je kompletna računarska učinioca koja će se koristiti za izučavanje stranih jezika, informatiku i ostalu nastavu koju mogu podržati ti računari“, kazao je Pelko.

Nazočnima su se, također, obratili i generalni konzul Republike Turske u Mostaru, Jašar Ergun i komadant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, Oğuzhan Pehlivan koji su izrazili zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, a učenici i nastavnici ove škole pripremili su prigodan program povodom realizacije projekta.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti