Otvoren studentski dom Antalija u sklopu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Datum objave: 01.09.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović obratio je na svečanoj ceremoniji povodom otvaranja studentskog doma Antalija u sklopu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.



Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru u novu akademsku godinu kreće bogatiji za studentski dom Antalija kao simbol rasta i razvoja univerzitetske zajednice, pružajući modernu i komfornu stambenu atmosferu za sve studente koji će u njemu boraviti.

„Čast i zadovoljstvo je biti danas ovdje sa vama, na otvaranju ovog reprezentativnog Studentskog doma Antalija. Jedan tim na čelu sa gospodinom Edinom Mušićem, tadašnjom ministricom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Elvirom Dilberović i tadašnjim rektorom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Seadom Pašićem pokrenuo je ovu priču. I evo sada smo došli do samog završetka radova ove zgrade. Drago mi je što je jedan ovakav objekat izgrađen i što je nositi naziv grada Antalija, to je simbol saradnje bratskog naroda Turske prema narodu Bosne i Hercegovine.“, rekao je resorni ministar.

 

Ministar Hadžović istakao je da je Vlada HNŽ-K prepoznala značaj ovog objekta i s tim u vezi pomogla njegovu izgradnju. „Bezbroj puta kroz historiju smo dokazali da je znanje najvrijedniji resurs i da je to jedini resurs koji se trošenjem umnožava. Zato radimo na poboljšanju studentskog standarda. Svim studentima u zadnje 4 godine, koji su aplicirali dodijelili stipendiju. Na taj način svaki student u HNK ima neku stipendiju, a naših stipendista je oko 3300. Osim studenata, najveća vrijednost Univerziteta su kvalitetni kadrovi i važni ljudi širom svijeta, koji našu zemlju predstavljaju na najbolji način. Zato pomažemo mlade istraživače javnih univerziteta, da lakše doktoriraju i steknu zvanja doktora nauka, stimulišemo izdavaštvo za sve one koji se bave naukom i objavljuju stručne ili naučne radove, te univerzitetske udžbenike. I u narednom periodu ćemo nastaviti da pomažemo visokoobrazovne ustanove u HNK i podižemo standard studenata i zaposlenika na nivo koji zaslužuju. Mi smo, također, prepoznali značaj još jednog projekta, a to je biblioteka u sklopu Univerziteta, koja je značajna i za Grad i za Kanton. I u budućnosti se nadam da ćemo otvarati ovakve i slične objekte. I na samom kraju upućujem čestitke na otvaranju ovog Studentskog doma Antalija i svima koji su pomogli njegovu izgradnju“, zaključio je resorni ministar.

 

Kvalitetno i moderno osmišljen i ispunjen vrhunskim sadržajima studentski dom će kreirati kvalitetan ambijent i okružje koje podržava akademski i društveni razvoj studenata.

Na svečanoj ceremoniji osim resornog ministra, obratili su se rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostar, prof. dr. Alena Huseinbegović, predstavnici Metropolitanske općine Antalija i Saveza općina turskog svijeta koji su imali veoma značajnu ulogu u procesu izgradnje Studentskog doma Antalija, kao i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti