Potpisane Izmjene Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja u HNŽ-K

Datum objave: 05.05.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović, predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK, Edin Sarajlić i predsjednik Sindikata učitelja HNŽ, Goran Miličević potpisali su Izmjene Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj župnaiji-kantonu. Potpisivanju je nazočio  i predsjednik Vlade HNŽ-K, dr. sc. Nevenko Herceg.



Nakon kontinuiranih i korektnih razgovora predstavnika sindikata i Ministarstva, usaglašen je tekst Izmjena Kolektivnog ugovora, koji će se u naredne dvije godine primjenjivati u osnovnim školama na području HNŽ-K.

„Imamo zadovoljstvo da sa vama podijelimo sretan završetak pregovora odnosno potpisivanje Kolektivnog ugovora sa sindikatima osnovnog obrazovanja. Od početka ove godine počeli smo pregovore koji su se ticali promjene Kolektivnog ugovora u članu 38.  i evo nakon 5 mjeseci uspjeli smo da se dogovorimo da se izvrši izjednačavanje koeficijenata zaposlenih u osnovnim školama s koeficijentima zaposlenih u srednjim školama na području HNK. To znači da će naši zaposlenici u osnovnim školama i srednjim školama imati istu platu. Ovo je od 2015. godine povećanje koje u zavisnosti od kategorije iznosi 50-60% na platu. Time smo povećali standard naših zaposlenika. U narednom periodu će se vjerovatno još neke stvari rješavati, ali za ovaj korak izdvojili smo nekih 2,5 miliona KM za povećanje ovih plata. Važno je naglasiti da smo u ovom periodu dogovorili povećanje za čistačice, domare i za administrativno-računovodstvene radnike u školama i u osnovnim i u srednjim školama. Stoga, želim da čestitam i da se zahvalim sindikatima na kvalitetnom razgovoru i dogovoru i što smo uspješno završili pregovore“, kazao je ministar Hadžović.

Predsjednik Herceg istaknuo je kako je, u razdoblju prije aktualnoga saziva županijske vlade, bilo nezadovoljstva socijalnih partnera koje je često izražavano čak i prosvjedima.

„Važno je danas naglasiti kako smo znatno popravili i materijalni status izvannastavnoga osoblja koje je, zbog ozbiljnoga porasta cijena i životnih troškova, a s najmanjim primanjima za svoj rad, bilo posebno izloženo svim tim poremećajima. Nakon što smo riješili naslijeđene probleme kada su u pitanju radno-pravni status djelatnika u školama, izražavam zadovoljstvo i ponos činjenicom da smo današnjim potpisivanjem ovoga kolektivnog ugovora riješili još jedan naslijeđeni problem, važan za naše nastavno osoblje. Čestitam svim članovima pregovaračkoga tima, sindikalnim čelnicima, i cijeloj Vladi, koji su jednoglasno podržali ovo moje i ministrovo nastojanje,  jer ovo je zaista zaslužilo biti pozdravljeno“, kazao je Herceg.

Vidno zadovoljni, čelnici dvaju sindikalnih organizacija istaknuli su kako je ovo prvi put u cjelokupnomu poslijeratnom razdoblju da su primanja u osnovnomu i srednjem obrazovanju izjednačena, podsjetivši da su ona u osnovnom dosad bila niža za 20 posto. 

„Ovim su činom naša primanja dosegnula sami vrh kada je u pitanju FBiH i plaće u osnovnomu obrazovanju. Konačno je osnovno obrazovanje postavljeno na mjesto koje mu i pripada, s obzirom na njegov značaj u društvu uopće, ali i na činjenicu da, u usporedbi s kolegama u srednjim školama, radimo jednak ili jako slično složen posao. Konačno je prepoznata naša važnost i djelatnici naših osnovnih škola danas zaista mogu biti jako sretni. Zahvaljujemo ovom prigodom predsjedniku Vlade i resornom ministru na korektnosti i na ukupnom zalaganju za bolji status prosvjetnih djelatnika u osnovnom obrazovanju. Nadamo se kako će županijska vlast i u budućim sazivima slijediti primjer ove Vlade kada je u pitanju odnos prema prosvjeti i da će odgovorni žurno krenuti u proces izradbe i donošenja novoga zakona o osnovnomu odgoju i obrazovanju, kao i svega onoga što je potrebno kako bi naš prosvjetni sustav funkcionirao bez problema“, zajednička je poruka gospode Miličevića i Sarajlića.

Sudionici događaja zajednički su izrazili duboko žaljenje i ljudski izraz sućuti cjelokupnom srbijanskom društvu zbog tragedija koje su pogodile glavni grad Republike Srbije.

„U našem smo mandatu osigurali oko 150 asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, sljedeća će školska godina otpočeti s psiholozima koji će stalno nadzirati socio-psihološki razvoj učenika i biti na raspolaganju i nastavnomu osoblju, ali i roditeljima. Pomažemo obiteljima naših mališana, osigurali smo školske udžbenike za sve osnovnoškolce u Županiji, obnovili i osuvremenili gotovo sve školske zgrade i dvorane, značajno unaprijedili standarde života i rada svih zaposlenika u prosvjeti, riješili radno-pravne statuse za čak 700 prosvjetnih djelatnika dosad angažiranih na određeno, osigurali besplatan prijevoz učenika, i to je samo dio onoga što smo učinili na polju prosvjete, bez spominjanja zdravstva, sigurnosti, policije, kulture, športa i svega onoga za što smo mjerodavni. Učinivši ovu županiju liderom na brojnim područjima, od kakvoće života i primanja, do sigurnosti i razvoja, svoj mandat završavamo uzdignute glave, sa željom da nas i kolege koji će doći slijede na putu koji smo zacrtali“, poručili su Herceg i Hadžović.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti