Održan Sajam kulinarske baštine

Datum objave: 17.12.2022

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na Sajmu kulinarske baštine, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK koji održan je na platou iza Gimnazije Mostar, a u okviru projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA“.



„U sklopu projekta CUHaCHA danas održavamo Sajam kulinarske baštine, čiji je cilj promocija naših tradiocionalnih jela, kao i prezentacija Monografije koja sadrži recepte jela s naših podneblja, a koju smo radili zajedno sa našim partnerima na projektu. Kroz sve aktivnosti koje smo realizirali željeli smo ukazati na značaj očuvanja naše tradicije, tradicionalih jela i mislim da smo u tome uspjeli. Posebno smo ponosni na opremanje kuhinje u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara, u kojoj će naši učenici imati priliku da kroz praktičnu nastavu prave različite vrste specijaliteta. Ovo je posljednja aktivnost predviđena našim projektom CUHaCHA. U sklopu ovog projekta imali smo priliku da se upoznamo sa ljudima iz Zadarske županije i Općine Tivat i sa kojima planiramo raditi projekte i u budućnosti. Također, ovaj projkat ima i svoju web stranicu na kojoj su definisane turističke rute, kako bi turistima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu ponudili i gastronomske ponude. U Hercegovini postoje dvije rute, jednodnevna i dvostana“, kazao je ministar Hadžović. 

Na Sajmu su pripremana i posjetiocima posluživana jela po tradicionalnim receptima, te prezentirana Monografija kulinarske baštine, koja je izrađena u okviru projekta. Na ostalim štandovima, udruge i poljoprivredni proizvođači iz HNŽ-K prodavali su svoje proizvode.

„Ovo je jedan od prekograničnih projekata u kojima je sudjelovalo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K zajedno sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore. Glavni cilj projekta bio je ojačati tradicionalnu kuhinju na našim prostorima na način da ona bude dio turističke ponude. U sklopu toga nastala su četiri rezultata: stvorene su staze kulinarske baštine, izrađena je monografija koja je nastala kao rezultat istraživanja kulinarske baštine u tri programske zemlje, obuka kuhara koja je podrazumijevala teorijske i praktične radionice u spravljanju tradicionalne hrane i opremanje kuhinje. Doista smo sretni što smo bili dio ove lijepe priče“, kazala je projekt menadžerica Karmela Zlomislić.

Glavni cilj projekta CUHaCHA je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a partneri na  projektu su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K (BiH), Opština Tivat (Crna Gora) i Zadarska županija (HR). Period implementacije projekta je od 15/08/2020 do 31/12/2022. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a ukupan proračun projekta je 710.946,94 €. 

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti