Teorijska radionica u okviru projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA“, koja je namijenjena ugostiteljskim objektima koji se bave pripremanjem i posluživanjem tradicionalne hrane na području HNŽ-K održana je u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara.
Cilj teorijske radionice je bio ukazati na važnost očuvanja kvaliteta i prepoznatljivosti tradicionalnih jela, te obučiti polaznike radionica kako na najbolji način predstaviti hranu posjetiocima. Teme koje su obrađene u teorijskoj radionici su: uvod u kulinarsku baštinu Hercegovačko-neretvanske županije, osnovne namirnice, lokalna i regionalna kuhinja, načini prezentiranja hrane te očuvanje kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela. Predavanje je održao Damir Mlikota, chef Hotela Brotnjo i profesor u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku.
Osim teorijske radionice, u narednim danima održat će se tri praktične radionice u kuhinji opremljenoj u sklopu projekta CUHaCHA u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara. Na praktičnim radionicama će se demonstrirati pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane. Voditelj praktičnih radionica će biti Đenan Ljevo, chef restorana Šadrvan u Mostaru.
Teorijska i praktične radionice su dio aktivnosti projekta CUHaCHA. Glavni cilj Projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Projekt je odobren u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a partneri na implementaciji projekta su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko–neretvanske županije/kantona (BiH), Opština Tivat (CG) i Zadarska županija (HR). Period implementacije projekta je od 15.08.2020. do 31.12.2022. Projekat je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a ukupan proračun projekta je 710.946,94 €.