Projektnim udruživanjem Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, Agencije za ruralni razvoj zadarske županije (AGRRE), Zadarske županije, te Općine Tivat istražena je kulinarska baština u programskom području.
Istraživanje kulinarske baštine rezultat je prve faze projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge – CUHaCHA“, koji podrazumijeva usku projektnu suradnju u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na razvijanje zajedničkih staza kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude. Projekat, također, obuhvata izradu monografije, kulinarske obuke, pružanje usluga u cilju osiguranja boljeg upravljanja kulinarskom baštinom te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja.
Svrha istraživanja kulinarske baštine bila je prikupiti tradicionalne recepte, uključujući sastojke, načine pripreme i posluživanje te istražiti zanimljive činjenice o tradicionalnim jelima.
Recepti tradicionalnih jela, osim u monografiji kulturne baštine, bit će dostupni na web-stranici projekta, dok će se staze kulinarske baštine moći istražiti uz pomoć kreirane interaktivne inovativne karte.
Tijekom projekta niz ugostiteljskih objekata bit će uključen u projektne aktivnosti, i to: restorani, OPG-ovi, agroturizmi i sl., te će istima biti omogućena obuka u pripremi tradicionalnih jela.
Projekt CUHaCHA sufinanciran je u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. Proračun projekta je 710.946,94 Eura, od čega je iznos EU sufinanciranja 604.304,89 Eura.