Ministar Hadžović otvorio svečani bajramski koncert BZK „Preporoda“ u Mostaru

Datum objave: 22.07.2021

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" Regionalno društvo Hercegovina sinoć je u ambijentalnom prostoru mostarskog Centra za kulturu organizirala bajramski koncert.

Bajramski koncert u Mostaru okupio je mnogobrojne predstavnike vjerskih, kulturnih i institucija vlasti.



Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K - generalni pokrovitelj bajramskog koncerta, na početku je pozdravio sve prisutne. 

"Čast mi je pozdraviti vas u ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK. Vi koji ste došli večeras da uživate u zvukovima muzike i ovog velikog koncerta, vjerujem da ćete otići ispunjeni duhovnošću i svime što nosi ovakva muzika, prepoznata kroz muslimansku tradiciju. Čast nam je podijeliti radost Bajrama sa svima koji su došli, s predstavnicima drugih vjera i nacija i sretan sam što ćemo večeras svi zajedno uživati u izvedbama učesnika koncerta", kazao je ministar Hadžović. 

Muftija mostarski Salem ef. Dedović uručio je poklon đakon Rajkoviću koji je na koncertu nastupio kao gost iznenađenja izvodeći pjesmu koja je bila kombinacija ilahije i crkvene pjesme, te mu uputio mu riječi zahvale na dolasku u Mostar i učešću na koncertu. 

"Divno je što smo imali ovakvo jedno veče, ovakvo bogatstvo. Prijatelj đakon Branislav Rajković je jedno lijepo, čudesno biće. Ja znam kada dolazim u Trebinje imam širom otvorena vrata u svakoj prilici. Dragi prijatelj Rajković nosi duh velikog multietničkog Mostara, Šantičevog Mostara, Huminog Mostara, Šolinog Mostara, Mililevičevog Mostara. Taj Mostar, duh takvog Mostara bit će dok je ovakvih ljudi, plemenitih i dobrih ljudi, velikih ljudi. Srce koje je otvoreno za Boga u njemu se gnjezdi ljubav prema čovjeku. Ljubav, širokogrudnost, altruizam i samilost, srce koje zna za Boga u njemu nema mržnje, nema isključivosti. Veliko je zadovoljstvo što je Vladika Grigorija pa Dimitrije na sceni ostavili ovakve ljude, ovakve velike i posvećene ljude", kazao je mostarski muftija.

Đakon Branislav Rajković zahvalio je na sudjelovanju i čestitao Bajram.

"Iako se čini da je žrtva podnijeta sa moje strane na ovaj praznik žrtve i ljubavi, žrtvu su podnijeli prije svega organizatori ovo divno društvo Preporod i svakako svi Vi dragi Mostarci na čelu sa našim muftijom. Želim Vam svima od srca sretan Bajram", kazao je đakon Rajković.

Predsjednik BZK "Preporod" Hercegovina Harun Hasanagić pozdravio je sve nazočne i u svom govoru naglasio kako je cilj koncerta poslati jasnu poruku prijateljstva iz Mostara.

"Prepoznavajući da su bajramski koncerti i koncerti povodom Bajrama kroz godine postali sastavni dio bošnjačke kulture i svojevrsna tradicija, odlučili smo da uz svoje partnere i pokrovitelje naš cilj nastavimo ispunjavati organizacijom ove manifestacije kojom obilježavamo jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram. Iskrena želja nam je da radost i veselje povodom Kurban-bajrama podijelimo sa svim našim komšijama i prijateljima, te da danas, iz Mostara grada kulture i istinski multietničkog grada pošaljemo poruku prijateljstva koja će ako Bog da odjeknuti našim gradom te dolinom Neretve dospjeti do srca svih građana naše države i šire", istaknuo je Hasanagić.

 

Na koncertu su nastupili Eldin Huseinbegović, hor Sejfullah iz Konjica, Pavao Aničić iz Siska, Ezher Helja, glumac Mirza Mušija, dok je đakon Branislav Rajković iz Trebinjske eparhije nastupio kao iznenađenje na koncertu.

Bajramski koncert u Mostaru održan je u sklopu manifestacije "Dani Preporoda 2021", koja se od 16. do 25. srpnja održava u četiri grada u Bosni i Hercegovini, i to Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Trebinju.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti