“Škole za 21. vijek” dolaze u HNŽ-K

Datum objave: 13.09.2019

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović i direktorica British Councila u BiH, Larisa Halilović potpisali su Memorandum o sporazumijevanju čime je obilježen početak programa „Škole za 21. vijek“ u HNŽ-K. Potpisivanju Memoranduma je prisustvovao i britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Matthew Field. Ovaj program za cilj ima izraditi kapacitete nastavnika koji će učenike podučavati vještinama kritičkog razmišljanja i digitalnim vještinama uz praktično poznavanje kodiranja. 



Program “Škole za 21. vijek” je trogodišnji obrazovni program za cijeli region, u vrijednosti od 10 miliona funti, koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj programa je da se za preko million učenika širom Zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogući sticanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja.

Škole 21. vijeka će omogućiti učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Učenici će također naučiti praktične vještine kodiranja i imati ih priliku vježbati kroz programiranje, te unaprijediti sposobnosti timskog rada i kreativnosti, što će im omogućiti bolje izglede za zapošljavanje u budućnosti. U sklopu Programa, svaka škola u HNŽ-K će dobiti određeni broj mikro:bit uređaja - džepnih računara na kojima učenici mogu programirati i koristiti ih tokom nastave u svrhu rješavanja svakodnevnih problema.

British Council će kroz program formirati radnu grupu zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije- kantona, kako bi izradili prilagođeni trogodišnji programski pristup, uključujući detaljne godišnje planove za svaku godinu Programa, te pružiti obuke svim učesnicima Programa.

Resorni ministar Hadžović se zahvalio British Council-u zbog ulaganja u HNŽ-K i BiH kroz mnogobrojne projekte i istakao da je ovaj progam od velikog značaja za HNŽ-K, te da će poboljšati kvalitet provođenja nastave i cjelokupnog pogleda na obrazovanje.

"Čast nam je i zadovoljstvo što danas potpisujemo Memorandum o sporazumijevanju sa British Council-om. Cilj ovog projekta koji će biti primjenjen u svim školama HNK je dobivanje opreme za programiranje koju će naši učenici moći koristiti kako bi se u budućnosti mogli baviti programiranjem, ali i da nauče kritički razmišljati. Također, kroz ovaj projekat bit će održana i obuka mentora, nastavnika i direktora koji ce iznijeti ovaj projekat, čime ćemo dobiti jednu sasvim drugu perspektivu na način održavanja nastave i obrazovanja u našem kantonu", kazao je ministar Hadžović.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti