Predstavljen projekat SPARK: Skilled Youth Empowered Communities

Datum objave: 21.10.2024

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, prof. dr. Adnan Velagić, veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly, ravnateljica za kulturnu suradnju u BiH, Amila Karavdić i projekt menadžer, Saša Madacki obratili su se na predstavljanju projekta SPARK: Skilled Youth Empowered Communities koji će u osnovnim i srednjim školama, te na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilištu u Mostaru realizirati organizacija British Council, a koji donosi inovativne programe namijenjene mladima uzrasta 10-26 godina iz Mostara.



Ministar Velagić istakao je zadovoljstvo što Ministarstvo i organizacija British Council već dugi niz godina uspješno surađuju. „Na naše zadovoljstvo, nakon provođenja projekata u osnovnim školama, suradnju s British Councilom proširujemo i na srednje škole, Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru i Sveučilište u Mostaru. Vodeći se dosadašnjom suradnjom s British Councilom, koja je bila više nego uspješna i pozitivna, siguran sam da će realizacija projekta SPARK doprinijeti unapređenju našeg obrazovnog sustava. Opredijeljenost Ministarstva jeste poboljšanje uvjeta kako na poljima obrazovanja, tako i na poljima znanosti, kulture i športa. Kako bi u tome uspjeli, potrebna nam je kontinuirana suradnja s različitim razinama vlasti, ustanovama i organizacijama koja nedvojbeno uključuje i organizaciju British Council“ kazao je resorni ministar. 

Projekat SPARK: Skilled Youth Empowered Communities osnažuje mlade ljude u Mostaru kroz tri ključne komponente. U okviru Schools komponente, učenici osnovnih škola stiču digitalne vještine kroz obuke iz kodiranja i korištenja microbit uređaja. U oblasti Engleskog jezika unapređuje se nastava engleskog kroz suradnju sa sveučilištima, dok u okviru Youth Connect programa srednjoškolci imaju priliku da poboljšaju svoje vještine razvoja i upravljanja projektima, te promoviranje istih i kreiranje sadržaja na društvenim mrežama, omogućavajući im da realizuju svoje ideje uz mentorstvo i financijsku potporu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas u Mostaru povodom pokretanja SPARK projekta koji ima ključnu ulogu u osnaživanju mladih ljudi i razvoju lokalnih zajednica kroz obrazovanje, suradnju i sticanje praktičnih vještina. Važnost obrazovanja i zajedničkog rada nikada nije bila veća, a SPARK projekt predstavlja značajan korak ka izgradnji bolje budućnosti za sve građane Mostara“, kazao je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly.

Nakon predstavljanja projekta i mogućnosti za sudjelovanje, uslijedilo je potpisivanje dva Memoranduma o razumijevanju između British Council-a i Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te British Council-a i Sveučilišta u Mostaru. Ovi memorandumi neće samo formalizovati partnerstvo, već će i postaviti temelje za buduću suradnju u razvoju obrazovnih i kreativnih programa. U ime Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, sporazum je potpisao dekan Fakulteta humanističkih nauka, prof. dr. Edim Šator, dok su u ime Sveučilišta u Mostaru, sporazum potpisali prorekrorica za međunarodnu saradnju, prof. dr. Sanja Bijakšić i dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, van. prof. dr. Dražen Barbarić.

Ravnateljica za kulturnu suradnju u BiH iz British Council-a je naglasila važnost neformalnog obrazovanja. „U današnje vrijeme kada globalni izazovi zahtijevaju efikasne promjene obrazovnih sustava, neformalno obrazovanje premošćuje nastali jaz i pruža mogućnost brzog sticanja neophodnih vještina. Stoga je suradnja neformalnog i formalnog obrazovnog sektora od izuzetne važnosti“, kazala je Karavdić.

Također, danas je predstavljen i otvoreni poziv srednjoškolcima za učešće u projektu. SPARK program za srednjoškolce (15-18 godina) nudi obuku iz razvoja i upravljanja projektima, kroz koju mladi uče kako da svoje ideje pretvore u stvarne projekte. Kroz praktične primjere i simulacije, sudionici stiču vještine za efikasno upravljanje timovima, resursima i vremenom. Po završetku treninga, učenici rade na konkretnim projektima u svojim zajednicama, ostavljajući pozitivan utjecaj i stvarajući vidljive promjene. Na program se mogu prijaviti svi srednjoškolci uzrasta od 15 do 18 godina, iz Mostara, koji žele da naprave promjenu.  Više o pozivu možete pronaći na stranici British Councila ovdje, a prijaviti se možete ovdje

Uskoro će biti objavljen i poziv za učenike osnovnih škola da se priključe programima obuke kodiranja BBC micro:bit uređaja za početnike. Studenti engleskog jezika s Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te Sveučilišta u Mostaru uskoro počinju svoje programe usavršavanja za svoju buduću nastavničku profesiju.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti