Održana konferencija na temu Predstavljanje rezultata provedbe projekta „Bez predrasuda i stereotipa o Romima, njihovoj historiji i kulturi“

Datum objave: 21.06.2024

U organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, uz potporu Misije OESS-a u BiH održana je konferencija na temu Predstavljanje rezultata provedbe projekta „Bez predrasuda i stereotipa o Romima, njihovoj historiji i kulturi“.



Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K sustavno radi na provedbi Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma (LAP) u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, jačanja institucionalnih kapaciteta, romskih zajednica i nevladinih organizacija, te upošljavanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu 2021-2024, koji je usvojila Vlada Hercegovačko-neretvanske županije-kantona u listopadu 2020. godine.

U cilju utvrđivanja postojanja sadržaja koji se odnose na romsku povijest i kulturu, te uklanjanja eventualnih predrasuda i stereotipa o Romima iz udžbenika i nastavnih materijala, Ministarstvo je, uz potporu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, provelo Projekat „Bez predrasuda i stereotipa o Romima, njihovoj historiji i kulturi“.

Tijekom provedbe Projekta, Radna skupina, koju je imenovalo Ministarstvo, sačinjena od učitelja i nastavnika razredne nastave iz škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, uradila je analizu udžbenika i nastavnih sadržaja iz nacionalne skupine predmeta, a rezultati iste su predstavljeni na ovoj Konferenciji.

Nakon niza sastanaka sa Radnim skupinama i fokus skupinama, koordinatorice projekta su nazočnima prezentirale osvrt na ciljeve, aktivnosti, metodologiju i matricu koja je bila temelj za analizu sadržaja iz udžbenika i popratnih udžbenika/nastavnih materijala, s posebnim osvrtom na rezultate dobivene samom analizom, te zaključke nakon fokus skupina i radionica.

Nazočnima su se, u ime suradnika na projektu, obratile predstavnica Misije OSCE u BiH, Sanja Arapović, mr. sc. Nefiza Dautović, članica Stručnog tima za monitoring i provedbu Lokalnog akcionog plana za Rome, te predstavnica Stručnog tima za monitoring i provedbu Lokalnog akcionog plana za Rome, Nina Puvača.

Imajući u vidu kako su upravo članovi Radne skupine/učitelji i nastavnici dali značajan doprinos realizaciji ovog projekta, nazočnima su se obratile i predstavnice Radne skupine zadužene za analizu udžbenika i nastavnih materijala, Avemarija Mandić i Zineta Isić, te podijelile svoja dosadašnja iskustva s učenicima, kao i očekivanja vezana za sadržaje o Romima u udžbenicima i nastavnim materijalima.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti