Hadžović i Herceg o studentskim stipendijama i potpori mladim znanstvenicima

Datum objave: 23.01.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović i predsjednik Vlade HNŽ-K, dr. sc. Nevenko Herceg  danas su govorili na temu studentskih stipendija i potpore mladim znanstvenicima.



Ministar Hadžović je istaknuo kako su na osnovu provedene natječajne procedure za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovitim studentima s područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona u akademskoj 2022/2023. godini, svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili stipendiju ili subvenciju smještaja.

„Ministarstvo i Vlada HNK nastavili su proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja. Ove godine na konkurs se prijavilo 1179 studenata, od čega je pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvario 1151 student. Od ovog broja 1120 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima. Ono što je posebno važno istaknuti jeste činjenica da će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 KM iznositi 150 KM, a subvencije smještaja umjesto 189 KM iznosit će 230 KM. Dodjela stipendija i za ovu akademsku godinu potvrda je kontinuiranog ulaganja Ministarstva i Vlade u visoko obrazovanje i neupitne opredijeljenosti za poboljšanje kvalitete studentskog standarda. Ovom odlukom još jednom smo ostvarili cilj da svaki naš student ima neku stipendiju, bilo da je ona od Kantona ili nekih drugih stipenditora“ rekao je ministar Hadžović.

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim znanstvenicima-istraživačima s područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, ministar Hadžović je istaknuo kako je Ministarstvo uz suglasnost Vlade HNŽ donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili sredstva po ovom javnom pozivu.

„Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinansiranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekat u Hercegovačko-neretvanskom kantonu realizuje drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali podršku mladim naučnicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i naučnih radova. Doista sam ponosan što smo i ove godine uspjeli realizovati projekat kojim podržavamo rad mladih doktoranata s područja našeg kantona. Na ovaj način želimo da potičemo njihov naučno-istraživački rad i studiranje. Javni poziv za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNŽ, kao i protekle godine obuhvatao je pet programa, a pravo na sufinansiranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija) ostvarila su 54 doktoranta, pravo na sufinansiranje naučno-istraživačkog/umjetničko-istraživačkog rada u sklopu izrade doktorske disertacije ostvarilo je 5  doktoranata, pravo na sufinansiranje troškova odbrane doktorske  disertacije ostvarilo je 12 doktoranata, pravo na sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanja na međunarodnim konferencijama ostvarila su 33 doktoranta i podršku izdavanju novije naučne i stručne literature, te univerzitetskih udžbenika dobio je 21 doktorant“ rekao je ministar Hadžović.

Ministar Hadžović je dobitnicima stipendija, subvencija i znanstvenicima poželio mnogo uspjeha i sreće u njihovom daljnjem radu, studiranju i usavršavanju, te zahvalio predsjedniku Vlade, dr. sc. Nevenku Hercegu, ministru financija Adnanu Faladžiću i svim članovima Vlade HNŽ-K što su podržali ovakve aktivnosti.

„Vlada HNŽ-a stalno potvrđuje maksimalnu socijalnu osjetljivost. Na poseban se to način osjeti na polju potpore našim školarcima, studentima, vježbenicima, na koncu i mladim znanstvenicima, članovima naše akademske zajednice.

Podsjećam, ove smo  školske godine osigurali besplatne školske udžbenike za sve učenike u osnovnim školama u HNŽ-u, njih više od 16 800 u svih devet razreda osnovnoškolskoga sustava. Osim što smo time pomogli naše mlade obitelji s djecom, u potpunosti smo rasteretili naše općine i gradove“, kazao je predsjednik Herceg dodavši kako je Vlada HNŽ osigurala u okolnostima sveopćega poremećaja na tržištima, jednokratnu potporu nezaposlenima s evidencije naše Službe za zapošljavanje, tako i za 5500 zaposlenih korisnika županijskoga proračuna.

„Prvi smo pokrenuli programe potpore mladim znanstvenicima, a poznato je kako na „leđima“ ove županije počivaju najveća novčana izdvajanja za niz središnjih nacionalnih sveučilišnih, zdravstvenih, kulturnih, prosvjetnih, medijskih športskih i drugih institucija. Lani smo za potporu mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ-a izdvojili pola milijuna KM. Taj je projekt prvi put realiziran u HNŽ-u i izravno svjedoči opredijeljenost Vlade pružanju potpore mladim znanstvenicima u istraživačkim projektima i realizaciji njihovih znanstvenih radova.

Pomogli smo sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), sufinanciranje znanstveno-istraživačkoga rada u sklopu izradbe disertacije, sufinanciranje troškova obrane disertacije, sufinanciranje objavljivanja znanstveno-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i sudjelovanja na međunarodnim konferencijama.

Kontinuirano provodimo programe primanja vježbenika, osiguravajući mladim ljudima prvo radno iskustvo, a dosad je za više od 1000 osoba upravo u županijskim tijelima HNŽ-a osigurana mogućnost stjecanja toga vrijednog prvog životnog jednogodišnjeg staža.

Što se tiče stipendiranja i subvencioniranja smještaja studenata, ova županija, i na to sam jako ponosan, u program stipendiranja uzima sve studente koji zadovolje uvjete javnoga natječaja, a ta je brojka premašila 2700 studenata s prostora cijele županije. Suočeni s konstantnim porastom troškova življenja, te smo stipendije i povisili na 150 KM mjesečno, odnosno subvencije za smještaj u St.domove na 230 KM“ rekao je predsjednik Herceg zaključivši kako je Vlada HNŽ-a ovakvim pristupom pokazala maksimalnu opredijeljenost da proaktivnom politikom utječe na potporu i razvitak visokoga obrazovanja te poboljšava uvjete studentskoga standarda.

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti