Suvremeni informatički kabineti za mostarske građevinske škole

Datum objave: 29.09.2022

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, dr. sc. Nevenko Herceg otvorili su danas suvremene informatičke kabinete (STEAM) u Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinca Mostar i Srednjoj građevinskoj školi Mostar. Kabineti su opremljeni u sklopu projekta pod nazivom "Boljom upravom do bržega gospodarskog rasta" koji je, u suradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementirao UNDP. Za opremanje je ukupno utrošeno 100.000,00 KM, od čega su Vlada Kraljevine Norveške i UNDP osigurali dvije trećine, a Vlada HNŽ-a preostalu trećinu novčanih sredstava.



STEAM je interdisciplinarni pristup učenju koji četiri obrazovna područja – znanost (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering), umjetnost (arts) i matematika (mathematics) – povezuje u stvarna i relevantna iskustva učenja. Taj način učenja potiče djecu na inovativan pristup i traženje kreativnih rješenja problema. Predmetni su kabineti, osim najsuvremenijih računala, opremljeni i 3D pisačima, robotima, pametnom pločom i drugom tehnologijom potrebnom za realiziranje nastave u skladu s najsuvremenijim dostignućima.

 

''U proteklom periodu napravili smo značajne iskorake u kontekstu obrazovanja, osigurali smo besplatne udžbenike za sve učenike redovnih osnovnih škola, rekonstruisali 35 osnovnih i srednjih škola, s našim partnerima uložili značajna sredstva u njihovo opremanje, a evo danas smo otvorili informatičke kabinete u dvije srednje građevinske škole u Mostaru. U saradnji s našim partnerima, osigurali smo značajna sredstva kako bismo našim učenicima omogućili što bolje i što kvalitetnije uslove za učenje i za sticanje znanja i vještina koje će im biti potrebne na tržištu rada. Dosad je ukupno 26 škola u HNK-u opremljeno STEAM kabinetima'', izjavio je ministar Hadžović.

 

''Danas smo formalno obilježili uspješan završetak projekta koji će u značajnoj mjeri unaprijediti proces obrazovanja učenika ove dvije škole odnosno usavršavanje stečenih teorijskih znanja u suvremeno opremljenim kabinetima. Vlada je prepoznala značaj i ulogu ovakvih projekata te rado prihvatila poziv za sufinanciranjem ovakvog opremanja naših školskih kapaciteta, a vrijedi podsjetiti na ukupna ulaganja koja smo proteklih godina usmjerili u izgradnju, obnovu, rekonstrukciju, ''utopljavanje'' i opremanje školskih objekata u svim našim gradovima i općinama, ujedno značajno unaprjeđujući radno-pravni i materijalni status naših prosvjetnih djelatnika'', kazao je ovom prigodom predsjednik Herceg.

 

 

Važan cilj ovoga projekta jest pružanje doprinosa gospodarskomu razvitku u ciljanim lokalnim zajednicama i stvaranje pretpostavki za brže zapošljavanje u perspektivnim sektorima gospodarstva kao što je građevinski. Zato je nužno obrazovati i osposobiti kadrove koje ova brzorastuća grana gospodarstva traži.

 

Ravnatelji škola Branko Landeka i Sanela Mesihović istakli su kako će ova oprema uvelike unaprijediti kakvoću nastavnoga procesa, poglavito u novim proinformatičkim zanimanjima kao što su građevinsko-informatički tehničar i tehničar geodezije i geoinformatike. Ta zanimanja, kao i arhitektonski tehničar i tehničar-dizajner enterijera, podrazumijevaju konstantan rad na računalu, prije svega u grafičkim programima kao što su AutoCAD i SketchUp te programima za izračun građevinskih konstrukcija (Tower, ArmCAD i PanelPro). Iskazali su  zahvalnost Vladi HNŽ-a i UNDP-u što su upravo njihove škole odabrane za implementiranje ovoga projekta.

Galerija

copper hair extensions uk ancient chinese secret hair growth korean human hair wigs wig installation london people getting extensions hair wigs uk lavender kanekalon braiding hair stores that sell wigs near me hair wigs uk ombre brazilian hair weave the hair lounge london grays hair extensions
Projekti