POSJETA PREDSTAVNIKA UNICEF-a I DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U MOSTARU POVODOM 15. MAJA, MEĐUNARODNOG DANA PORODICE

Datum objave: 15.05.2018

U Gradskoj vijećnici u Mostaru su povodom Međunarodnog dana porodice, 15. maja 2018. godine prezentovni postignuti rezultati provođenja regionalnog projekta u HNK: "Zaštita djece od nasilja i promovisanje socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju na Zapadnom Balkanu i Turskoj", te projekta "Transformacija ustanova za brigu o djeci i sprječavanje odvajanja porodica". Prisutnima se obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović kao i ostali predstavnici projekta iz Evropske unije, UNICEF-a, Grada Mostara i Vlade HNK. Regionalni projekat "Zaštita djece od nasilja i promovisanje socijalne inkluzije djece s poteškoćama u razvoju na Zapadnom Balkanu i Turskoj" se u Hercegovačko- neretvanskom kantonu sprovodi od 2016. godine. Zajednički cilj EU, UNICEF-a, Vlade HNK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, te Grada Mostara su podizanje javne svijesti o pravima djeteta koja se odnose na navedene projekte, sukladno s ključnim porukama uključenim u zajednički plan EU i UNICEF-a, kao i zajedničko zagovaranje za dalje zalaganje učestvovanja vlasti u implementaciji istih.   

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je istaknuo da su ciljevi i benificije ovog projekta zaista mnogobrojni poput podizanja svijesti javnosti o dječijim pravima, inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja, identifikacije, zaštite djece i sprječavanja nasilja, dobrog zdravlja djece i socijalne zaštite djece.

“IV OŠ Mostar i OŠ Ivana Gundulića Mostar su u periodu od 2016. godine konituirano učestovale u obimnom programu razvoja ljudskih resursa za promociju pedagoških pristupa i učenja u inkluzivnom obrazovanju za svu djecu, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju. Ukupno 45 školskih djelatnika su unaprijedili  znanja i vještine na području kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja, razvili mentorske kompetencije, te kreirali različite pedagoške prakse koje su uključile 610 učenika od kojih je 30 sa poteškoćama u razvoju”- kazao je ministar Hadžović.

Ministar je naglasio da trenutno u BIH postoji deset modela inkluzivnih škola, od čega su dvije iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, te da su u navedenom projektu sprječavanja vršnjačkog nasilja od ukupno 24 ciljne osnovne škole širom BiH, učestvovale 4 škole iz HNK (Podveležje, Rodoč, Vrapčići i Buna) kroz razne aktivnosti poboljšanja znanja o nasilju, edukacijama nastavnika i roditelja, te mnogim drugim aktivnostima.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, gospodin Khaldoun Sinno naglasio je posvećenost Evropske Unije promociji i zaštiti prava djeteta u BiH. "Evropska unija i UNICEF, zajedno sa relevantnim stručnjacima, roditeljima, pružaocima njege, udružili su resurse kako bi omogućili da djeca izrastu u zdrave i sretne ljude. Promovisanje prava djeteta je jedan od ključnih zadataka koje radi EU, zbog toga nam je zadovoljstvo da možemo vidjeti rezultate ova dva značajna projekta koja finansiramo. Uvjeravam vas da ćemo nastaviti da dajemo podršku dok svako dijete ne dobije zdrav i podsticajan početak u životu"- rekao je gospodin Sinno.

Prisutnima su se obratili načelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, gospodin Božo Ćorić, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, gospodin Goran Opsenica, te predstavnica UNICEF-a u Mostaru.

„Želim da pohvalim sve naše partnere u Mostaru zbog njihove posvećenosti i napora koje su do sada uložili, što je omogućilo mnoge odlične rezultate za djecu i mlade u Mostaru. Cilj UNICEF-a je promovisanje prava i zaštitite djece, a posebno djece sa poteškoćama i djece bez roditeljske brige ili pred rizikom gubitka roditeljske brige. Naš fokus je promovisanje mirnog i inkluzivnog društva. Djeca koja odrastaju u stabilnim porodicama razvijaju bolje kognitivne, emocionalne i socijalne sposobnosti i vještine koje koriste u svakodnevnom životu i koje ih čine stabilnim odraslim osobama” – rekla je predstavnica UNICEF-a Geeta Narayan.

Po završetku programa delegacija je posjetila IV osnovnu školu, koja je uključena u program izgradnje kapaciteta za kvalitetno inkluzivno obrazovanje, u okviru regionalnog projekta „Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama na Zapadnom Balkanu i Turskoj”.

Galerija