OBILJEŽEN ZAVRŠETAK RADOVA PROJEKTA ENERGETSKE EFIKASNOSTI U IV. OSNOVNOJ ŠKOLI MOSTAR

Datum objave: 24.04.2018

Danas, 24. aprila 2018. godine ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Nevenko Herceg, su prisustvovali svečanosti povodom završetka radova Projekta energetske efikasnosti u IV. Osnovnoj školi Mostar.Program je otvorila direktorica IV. Osnovne škole Mostar zahvalivši se Vladi HNK i predsjedniku dr. sc. Nevenku Hercegu, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i resornom ministru dr. sc. Rašidu Hadžoviću na tome što je IV. Osnovna škola izabrana kao jedan od objekata koji su obnovljeni u sklopu Projekta energetske efikasnosti. Direktorica je premijeru Vlade HNK, ministru obrazovanja HNK, predsjedajućem Skupštine HNK i voditelju Projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ za F BiH, u ime škole, zaposlenika i učenika, dodijelila Zahvalnicu za uspješno implementiranje Projekta „Energetske učinkovitosti u BiH“.

Prisutnima se obratio resorni ministar dr. sc. Rašid Hadžović koji je istaknuo da se energetska efikasnost nikako ne smije posmatrati kao štednja energija, koja uvijek podrazumijeva određena odricanja, zbog toga što efikasna upotreba energije koja će se postići kroz ovaj Projekat nikada ne narušava uslove rada i življenja, naglasivši da ih ona itekako poboljšava.

Ministar je izrazio zadovoljstvo povodom rezultata Projekta, kojeg Vlada HNK u saradnji sa Svjetskom bankom i UNDP-om sprovodi kako u IV. osnovnoj školi, tako i u drugim školama u HNK, koje su također izabrane za obnovu.

„Ovim projektom je u posljednje tri godine obuhvaćeno više od dvadeset objekata javnih, školskih i zdravstvenih ustanova od Konjica do Neuma“- kazao je ministar dr. sc. Rašid Hadžović.

Ministar dr. sc. Rašid Hadžović je također naglasio da se Potpisivanjem Sporazuma i implementacijom Projekta energetske efikasnosti uz poboljšane toplotnih i svjetlosnih uslova u objektima, smanjuje i potrošnje energije što za sobom povlači i značajne uštede javnog novca u iznosu od preko pola miliona KM, te daje  doprinos smanjenu emisije ugljičnog dioksida i zaštiti okoliša.

„Vladi HNK i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je na prvom mjestu stvaranje što kvalitetnijih uslova za boravak djece i zaposlenika u školama. Energetskom obnovom škole, zaposlenici i učenici dobijaju uslove za produktivniji rad, što doprinosi kvalitetnijem obrazovanju i osviještenosti o očuvanju okoliša, te podučava djecu o učinkovitom upravljanju energije u budućnosti. Želim Vam još uspješniji rad u novim uslovima, sa željom da ih kontanstno poboljšavavamo, što će omogućiti da naše obrazovanje napreduje, a u djeci probuditi još veću želju za učenjem i boravkom u školi, te na kraju poboljšati cjelokupan obrazovni sistem“- kazao je ministar dr. sc. Hadžović.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade HNK, dr. sc. Nevenko Herceg koji je istaknuo da je Vlada zacrtala put koji će omogućiti da učenicima i djelatnicima škola u Kantonu osigura uslove primjerene današnjem vremenu i koji će dodatno motivisati kako učenike tako i njihove nastavnike.

„Energetska obnova školskih objekata u našoj Županiji samo je jedan vid potpore obrazovanju. Podsjetit ću kako se iz Proračuna upravo za obrazovanje izdvaja najviše sredstava. Pored navedenog tu je i niz drugih aktivnosti kojima je nositelj resorno Ministarstvo i kolega Hadžović, a kroz koje pokazujemo našu odlučnost da obrazovanje uistinu bude ključni prioritet našeg rada. Vaša škola dobila je novo modernije ruho u sklopu Projekta energetske učinkovitosti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u koji Vlada ulaže preko 10 milijuna KM vlastitih, donatorskih i kreditnih sredstva,  te na najbrži, najefikasniji i najisplativiji način poboljšava kvalitetu školskih i zdravstvenih objekata“- kazao je premijer.

Uz preformanse učenika i učenica škole, prisutnima se obratio i predsjedajući Skupštine HNK, gospodin Šerif Špago i gospodin Mustafa Čopelj, voditelj Projekta Svjetske banke „Energetska efikasnost u BiH“ za F BiH.

Galerija