Svečano zatvoren Sajam srednjih škola Grada Mostara

Datum objave: 19.04.2018

Danas, 19. aprila 2018. godine je održana svečanost Sajama srednjih škola Grada Mostara. Prisutnima se obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović, šef Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Gradske uprave Grada Mostara, gospođa Senada Sadović, šef Kabineta predsjednika Vlade HNK, gospodin Veselko Čerkez, te mnogobrojni partneri, ali i učenici osnovnih i srednjih škola, koji su učestvovali u ovogodišnjem Sajmu.Na  završnoj ceremoniji ovogodišnjeg Sajma srednjih škola Grada Mostara učenici i učenice mostarskih škola su prezentovali zajedničke radove i aktivnosti poput rezultata kviza “Obrazovanje bez diskriminacije”, “Girls day” i “Upoznaj Evropu”. Na ceremoniji je organizovana i izložba portfolio prezentacija o rezultatima rada školskih, istraživačkih timova na temu “Boje Hercegovine” koje su učenici mostarskih škola uspješno sproveli tokom Sajma. Učenici su izrazili zadovoljstvo povodom učestvovanja na Sajmu i spremnost da kolegicama osnovnih škola asistiraju pri odabiru zanimanja kroz mentoring program.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je čestitao svim prisutnima na uspješno organizovanom i realizovanom Sajmu i radu već sedmu godinu zaredom, uz želje da se Sajam svake godine razvija, kako brojem učesnika i partnera, tako i novim, korisnim sadržajima, prilagođenim izazovima vremena i potrebama tržišta rada, naglasivši da će Ministarstvo i dalje biti nosilac ideje Sajma i vrijedno raditi ka unaprjeđenju društva kroz djelovanje njegovog najbitnijeg segmenta- obrazovanja.

„Naši učenici su zaista vrijedno radili i uspješno obavili svoje zadatke kroz razne manifestacije koje su održane tokom sajamskih dana. Naš cilj je bio da naše srednje škole promovišu svoja zanimanja osnovnoškolcima, a s druge strane pokušali smo s kompanijama napraviti jednu sinergiju i predstaviti deficitarna i ostala zanimanja, kako bi naši učenici imali potpuniju sliku onoga čime se mogu baviti po završetku srednje škole, ali i fakulteta. Izuzetno sam zadovoljan da su po prvi put škole i firme radile zajedno, ukazavši na jednu dodatnu snagu koja se mogla vidjeti na samom sajamskom danu. Sa zahvalnošću mogu da kažem da su naši direktori, nastavnici i učenici odradili zaista kvalitetan posao na kojem smo im zahvalni, kao i svima vama koji ste na neki način doprinijeli u organizaciji i sprovođenju vizije koju smo imali za ovogodišnji Sajam“- kazao je ministar dr. sc. Rašid Hadžović.

Šef Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Gradske uprave Grada Mostara, gospođa Senada Sadović je istaknula da su osnovni ciljevi sajma uspješno implementirani, a to su promovisanje saradnje i komunikacije u gradu Mostaru, predstavljanje javnosti zajedničkih aktivnosti  profesora i učenika osnovnih škola, te zajedničko predstavljanje svih srednjih škola grada Mostara zajedno sa zainteresiranim firmama.

U ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNK, prisutnima se obratio Veselko Čerkez, šef Kabineta predsjednika, istaknuvši kako je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta najjznačajnije Ministarstvo u Vladi, što ukazuje i brojka od preko 2300 učesnika u jednom projektu kao što je Sajam srednjih škola Grada Mostara, uputivši sve pohvale prvenstveno Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i resornom ministru dr. sc. Rašidu Hadžoviću, zatim i Gradu Mostaru, partnerima Sajma i naravno učnicima, nastavnicima i direktorima koji su nosioci ovog Sajma.  

„Vlada će i dalje podupirati rad i aktivnosti škola, te pomagati u sklopu svojih mogućnosti jer time pomažemo i podupiremo razvitak i boljitak cjelokupnog društva, u kojem želimo da mladi ostaju i uspjevaju. Tokom Sajma se razgovaralo o mnogim bitnim temama i radionica sa zanimljivim nazivima, poput obrazovanje bez diskriminiranja i boje Hercegovine, koja asocira na dugu i svu onu šarolikost i ljepotu koju trebamo poštovati, a kroz ovakve i slične projekte trebamo graditi zajedničko društvo“- istaknuo je šef Kabineta predsjednika, gospodin Veselko Čerkez.

Na svečanoj ceremoniji su se obratili i partneri Sajma srednjih škola Grada Mostara, u ime Njemačkog društva za međunarodnu saradnju-GIZ, gospođe Izabela R. i Elma Badžak, predsjedavajući organizacionog odbora Sajma gospodin Alija Muhibić i njegov zamjenik gospodin Zoran Landeka, predsjednik Privredne komore Grada Mostara, gospodin Vjenceslav Leko, u ime Evropskog parlamenta mladih BiH ureda u Mostaru, Martina Perić i Omar Zolj, te predsjedavajući Skupštine Vijeća mladih Grada Mostara, Ivo Čarapina, koji su uputili pohvale učenicima, nastavnicima, direktorima, školama i organizatorima na njihovom vrijednom radu i uspješno sprovedenom Projektu ovogodišnjeg Sajma, sa riječima da su i više nego spremni i iduće godine podržati ovaj Projekat.

Galerija