Otvoren sedmi Sajam srednjih škola Grada Mostara 2018

Datum objave: 17.04.2018

Danas, 17. aprila 2018. godine je svečano otvoren Sajam srednjih škola Grada Mostara 2018. Prisutnima su se obratili u ime organizatora Sajma, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i načelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara gospodin Božo Ćorić, te i partneri ovogodišnjeg Sajma. Na Sajmu srednju škola Grada Mostara ove godine je učestvovalo više od 2300 učesnika srednjih i osnovnih škola sa područja Grada Mostara. Po prvi put na Sajmu, zajedno sa srednjim školama, a u saradnji sa Privrednom komorom Grada Mostara se se predstavile i zainteresovane građevinske, turističko-ugostiteljske, mašinske i elektrotehničke firme.

Na Sajmu su se predstavile sve srednje škole sa područja Grada Mostara (19 javnih i 3 privatne) sa informacijama o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima, koje su izložili na svojima štandovima. Učenici završnih razreda mostarskih osnovnih škola, u pratnji nastavnika, su se tijekom posjete štandovima srednjih škola informirali o ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje, što im je omogućilo direktan uvid u zanimanja i buduće poslove kojima se mogu baviti.

Ministar Hadžović se zahvalio suorganizatoru projekta i partnerima na uspješnoj saradnji i uloženim naporima kako bi jedan događaj ovog značaja bio uspješno realizovan i prepoznatljiv već sedmu godinu zaredom: „Sajam je organizovan s namjerom da se učenicima pomogne pri odabiru budućeg poziva. Na organizaciji Sajma se zaista vrijedno radilo i pripremalo, te bih iskoristio priliku da se zahvalim našim partnerima na pomoći i saradnji prilikom organizacije, zbog koje prvi put zajedno sa školama imamo i firme koje će predstaviti sama zvanja odnosno zanimanja kojima se učenici mogu baviti po završetku školovanja. Nadam se da ćemo ove godine imati bolji odaziv na tzv. zanatska zanimanja, jer su kompanije danas informisale prisutne da im je potrebna radna snaga i zanatlije“.

Božo Ćorić, načelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara je naglasio da je ideja krenula preko misije OSCE-a Ureda u Mostaru s ciljem promocije saradnje između srednjih škola, te između srednjih i osnovnih škola, nastavnika i profesora, postavši tradicija u našem gradu. 

Ivo Čarapina, predsjedavajući Skupštine Vijeća mladih Grada Mostara, je istaknuo važnost popratnih sajamskih aktivnosti za cijeli događaj, koje su učinile Sajam prepoznatljivijim, poput kviza "Obrazovanje bez diskriminacije", kojim se promovišu vrijednosti ljudskih prava i antikorupcije, kao i debata Evropskog parlamenta mladih, koja je realizovana u saradnji sa pravnim fakultetima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar u debati protiv srednjoškolaca Grada Mostara na temu Evropske unije.

Gospodin Halko Basarić je naglasio da Program Prilika Plus koji je podržan od Švicarske Vlade, za glavni cilj ima unaprjeđenje sistema strukovnog obrazovanja u BiH. „Naglasio bih važnost sektorskih poslova i strukovnih zanimanja, koja su najčešće podcijenjena u društvu, a veoma su bitna za razvoj privrede i napredak cjelokupnog društva. Drago mi je da smo danas ovdje ovom prilikom i da možemo dati podršku učenicima“.

Vjenceslav Leko, predsjednik Privredne komore Grada Mostara se u svom obraćanju osvrnuo na problem radne snage koji iz godine u godinu sve izražajniji, te da je značaj Sajma upravo u tome što će se zanimanja približiti učenicima:  „Kompanije se spuštaju na nivoe škola u potrazi za kadrom,  a ovo je jedinstvena prilika da se učenici upoznaju sa mogućnostima i zanimanjima koja su potrebna na tržištu rada. Smatram da sljedećih godina, u cilju unapređenja Sajma, treba osigurati i veće prisustvo roditelja, jer su jako bitan faktor u cijeloj ovoj priči“- istaknuo je gospodin Leko.

Vanjska saradnica Njemačkog centra za međunarodnu saradnju- GIZ, gospođa Elma Bažak je naglasila da GIZ radi na izradi nastavnih planova i programa i standarda za određena zanimanja. „Sistem stručnog obrazovanja je itekako važan za razvoj privrede u jednom društvu i stoga ulažemo izuzetne napore da bismo podržali i na kraju učinili praktičnijim sistem obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući organizacionog odbora sajma srednjih škola Alija Muhibić, je u ime Aktiva direktora ovom prilikom naglasio važnost obrazovnih institucija u usmjeravanju djece ka stalnom napretku i razvoju, te potrebu za organizovanjem još više sličnih manifestacija koje će dati prostora djeci da pokažu ono što je pozitivno u društvu.

Zoran Landeka, predsjednik aktiva ravnatelja srednjih škola HNŽ-a, je istaknuo da je novitet ovogodišnjeg Sajma srednjih škola izražena briga za učenike i njihove potrebe kao i potrebe tržišta rada za zanatima i trogodišnjim zanimanjima.

 

Sajamski dan je održan od 08:00 do 18:00  sati u Zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Galerija