Uspješno završena konferencija na temu „Srednjoškolci istražuju: Kakva nam je praktična nastava u srednjim školama?“

Datum objave: 12.04.2018

U Drugoj gimnaziji Sarajevo je 5. aprila 2018. godine u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine održana konferencija „Srednjoškolci istražuju: Kakva nam je praktična nastava u srednjim školama?“Na konferenciji je predstavljena publikacija “Srednjoškolci istražuju: realizacija praktične nastave u srednjim školama u BiH” koja je proizašla kao rezultat istraživanja kojeg su implementirali srednjoškolci. KonferencijI su osim srednjoškolaca, prisustvovali privrednici, profesori i predstavnici škola i nadležnih ministarstava obrazovanja,  kao i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Cilj istraživanja je bio istražiti organizaciju i načine realizacije praktične nastave u srednjim školama, sa posebnim fokusom na iskustva učenika i njihovo učešće u organizaciji i realizaciji praktične nastave.

Srednjoškolci iz lokalnih zajednica (Mostar, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Brčko, Gradačac i Banja Luka) su prezentovali rezultate istraživanja, kojim su se ispitivala razna pitanja poput: kakva je literatura za praktičnu nastavu i da li je zastarjela, kakvi su načini izvođenja nastave, opremljenost kabineta, nepostojanje Ugovora koji regulišu prava i obaveze učenika i poslodavaca prilikom obavljanja praktične nastave, (ne)postojanje učeničkih zadruga i sl.

Rezultati istraživanja su pokazali da su manjak finansija, loši kapaciteti, neadekvatno regulisane i nepostojeće zakonske regulative pitanja praktične nastave u preduzećima, nepovezanost obrazovanja sa tržištem rada, te manjak komunikacije svih uključenih aktera - uzroci koji koče razvoj praktične nastave u srednjim stručnim školama u Bosni i Hercegovini.

Postojeći sistem dovodi do toga da učenici koji pohađaju istu srednju školu, istog usmjerenja, u različitim sredinama nemaju jednake uslove za obrazovanje u smislu pohađanja organizovane praktične nastave što ih stavlja u neravnopravan položaj i u čini nejednako konkurentnima na tržištu rada, što se treba početi rješavati prvim korakom kroz postavljanje minimalnih standarda za organizaciju i realizaciju praktične nastave u svim srednjim stručnim školama na području Bosne i Hercegovine.

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je uručena Zahvalnica za učešće i pruženu podršku konferenciji.

Publikacija sadrži još mnogo detalja koje možete pročitati na stranici ASuBiH, a i uključiti se u procese vezane za praktičnu nastavu i obrazovanje. www.asubih.ba

Galerija