Promocija postignuća u oblasti implementacije ishoda učenja u jezično- komunikacijskom području

Datum objave: 31.01.2018

Danas je u Osnovnoj školi “Zalik“ održana Promocija postignuća i podjela Priznanja u oblasti implementacije ishoda učenja u jezično- komunikacijskom području, koje je učesnicima projekta uručio ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović. Do sada najobimnija obuka učitelja/nastavnika koja je obuhvatila sve osnovne škole iz Hercegovačko-neretvanskog kantona je uspješno implementirana od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, zajedno sa Pedagoškim zavodom Mostar i Zavodom za školstvo Mostar, uz podršku međunarodne organizacije Save the Children.U projektu je učestvovalo 525 učesnika, koji su u vremenskom periodu od 4 dana bili dio zanimljivih i korisnih predavanja. Realizator obuke je 57 učitelja i nastavnika koji su u inicijalnoj obuci u trajanju od 16 dana unaprijedili kompetencije i preuzeli odgovornost, te kao treneri realizovali obuku. Treneri će u procesu mentorisanja u 2018. godini zasigurno dati novi kvalitet u odgojno-obrazovnoj praksi i dalje prenjeti naučeno.

Savjetnik Pedagoškog zavoda za školstvo Nusret Omerika i savjetnica Zavoda za školstvo Lidija Jerković su se obratili prisutnima istaknuvši da je ovo prvi veliki zvanični projekat saradnje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar kojim su učesnici stekli znanje koje mogu primijeniti u njihovom maternjem jeziku.

U okviru istog projekta, pet škola je učestvovalo u razvoju i unaprijeđenju kvaliteta obrazovanja za djevojčice i dječake Rome, u kojem je 50 nastavnika imalo priliku učestvovati u dvodnevnoj obuci. „Završena je jedna faza projekta i očekuje nas nova, a to je proces mentorisanja koji će uključiti sve nastavnike i učitelje u našem kantonu, a sto je najvažnije, biti usmjerena ka postignućima i znanju naših učenika“, izjavila je stručna savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje Nefiza Dautović.

Prisutnima se obratio i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK koji je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima ovog projekta i radom škola i nastavnika koji su u prethodnoj 2017. godini uložili napore u osiguranju kvalitetnog obrazovanja za učenike HNK. “Kvalitetno obrazovanje za svu djecu je zahtjevna i složena odgovornost koja podrazumija odgovorno profesionalno uključivanje svih učesnika, a današnja Promocija postignuća je potvrda da smo jasno usmjereni ka tom cilju. Čestitam učesnicima, koji predstavljaju kreatore budućnosti i unaprijeđuju obrazovanje u našim školama. Ključna stvar je da svi zajedno moramo raditi na pozitivnim promjenama našeg obrazovanja, promovisati kvalitet i učiniti ga vidljivijim kroz maksimalno uključenje u sve projekte i stvaranje stručnjaka koji će u budućnosti voditi našu zemlju u bolju budućnost". 

Galerija

Dokumenti

Projekti