PREDSTAVNICI VLADE HNK I OSCE-A O KURIKULARNOJ REFORMI U HNK

Datum objave: 21.06.2024

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić i predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Marija Buhač danas su, u zgradi Vlade HNK, s voditeljem Misije OSCE-a u BiH NJ.E. Brianom Aggelerom i njegovim saradnicima održali sastanak na temu provođenja procesa kurikularne reforme u HNK.Istaknuvši važnost ove teme za HNK, predsjednica Buhač podsjetila je na činjenicu kako je Vlada kao jedan od svojih prioriteta postavila provođenje svih procesa nužnih za realizaciju kurikularne reforme.

„Svjesni složenog političkog i društvenog sistema HNK, u cijelosti poštujući naše posebnosti, čvrsto smo opredijeljeni unaprijediti naš obrazovni sistem kroz savremeni način sticanja znanja i vještina, a sve kako bi našoj djeci i mladima osigurali najbolje moguće obrazovanje“, poručila je predsjednica Buhač.

Predočivši ambasadoru Aggeleru stanje u obrazovnom sistemu HNK, ministar Velagić je istaknuo kako je obostrani cilj unapređenje različnih društvenih sfera, s posebnim naglaskom na obrazovni sistem.

„Jedno od opredjeljenja Vlade HNK jest stvaranje boljih uslova u obrazovnju, kako za učenike tako i za nastavnike. Osim toga, cilj nam je unaprijediti obrazovni sistem u smislu pružanja funkcionalnih znanja i vještina našim učenicima koji će biti prepoznatljivi na tržištu. Ovom prilikom zahvaljujem OSCE-u na dosadanjoj podršci u provođenju brojnih projekata, uvjeren kako će pozitivna i uspješna saradnja Ministarstva, Vlade i Misije OSCE-a biti nastavljena i u predstojećem periodu“, izjavio je ministar Velagić.

„Misija nam je prenijeti iskustva drugih kantona koje eksperimentalno provode ovu reformu i dati podršku u donošenju ključnih odluka za usvajanje i provođenje kurikularne reforme. Raduje me što su čelnici HNK iskazali spremnost na saradnju, svjesni potrebe provođenja ove reforme koja će zasigurno donijeti dobro obrazovnom sistemu“, rekao je ovom prilikom ambasador Aggeler.

Na sastanku je dogovoreno formiranje tima sastavljenog od predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda i OSCE-a čija će zadaća biti usklađivanje kurikularne reforme u HNK i nastavnim planovima i programima oba zavoda, kao i novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju s ovim procesima. Istaknuta je važnost saradnje svih subjekata uključenih u ovaj proces kako bi reforma  blagovremeno bila izrađena i implementirana.

Projekti