Održana konferencija na temu Predstavljanje rezultata provedbe projekta „Bez predrasuda i stereotipa o Romima, njihovoj historiji i kulturi“

Datum objave: 21.06.2024

U organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, uz potporu Misije OESS-a u BiH održana je konferencija na temu Predstavljanje rezultata provedbe projekta „Bez predrasuda i stereotipa o Romima, njihovoj historiji i kulturi“.



Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K sustavno radi na provedbi Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma (LAP) u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, jačanja institucionalnih kapaciteta, romskih zajednica i nevladinih organizacija, te upošljavanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji-kantonu 2021-2024, koji je usvojila Vlada Hercegovačko-neretvanske županije-kantona u listopadu 2020. godine.

U cilju utvrđivanja postojanja sadržaja koji se odnose na romsku povijest i kulturu, te uklanjanja eventualnih predrasuda i stereotipa o Romima iz udžbenika i nastavnih materijala, Ministarstvo je, uz potporu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, provelo Projekat „Bez predrasuda i stereotipa o Romima, njihovoj historiji i kulturi“.

Tijekom provedbe Projekta, Radna skupina, koju je imenovalo Ministarstvo, sačinjena od učitelja i nastavnika razredne nastave iz škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, uradila je analizu udžbenika i nastavnih sadržaja iz nacionalne skupine predmeta, a rezultati iste su predstavljeni na ovoj Konferenciji.

Nakon niza sastanaka sa Radnim skupinama i fokus skupinama, koordinatorice projekta su nazočnima prezentirale osvrt na ciljeve, aktivnosti, metodologiju i matricu koja je bila temelj za analizu sadržaja iz udžbenika i popratnih udžbenika/nastavnih materijala, s posebnim osvrtom na rezultate dobivene samom analizom, te zaključke nakon fokus skupina i radionica.

Nazočnima su se, u ime suradnika na projektu, obratile predstavnica Misije OSCE u BiH, Sanja Arapović, mr. sc. Nefiza Dautović, članica Stručnog tima za monitoring i provedbu Lokalnog akcionog plana za Rome, te predstavnica Stručnog tima za monitoring i provedbu Lokalnog akcionog plana za Rome, Nina Puvača.

Imajući u vidu kako su upravo članovi Radne skupine/učitelji i nastavnici dali značajan doprinos realizaciji ovog projekta, nazočnima su se obratile i predstavnice Radne skupine zadužene za analizu udžbenika i nastavnih materijala, Avemarija Mandić i Zineta Isić, te podijelile svoja dosadašnja iskustva s učenicima, kao i očekivanja vezana za sadržaje o Romima u udžbenicima i nastavnim materijalima.

Galerija

Projekti