Zatvorena „Mostarska liska“

Datum objave: 25.05.2024

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić, obratio se na svečanoj ceremoniji, povodom zatvaranja 21. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“.



„Mostar je između ostalog poznat po brojnim umjetnicima koji su bili i koji su dio ove ustanove. Na daskama Narodnog pozorišta u Mostaru gradili su svoje karijere, gradili su ovu instituciju i Mostarsku lisku, građanima Mostara predstavljali kulturno stvaralaštvo i naš grad prezentirali u najboljem svijetlu. Uvažavajući njihov rad i svjesni važnosti djelovanja Narodnog pozorišta kao jedne od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini, zajedničkim snagama i saradnjom svih nivoa vlasti trebamo graditi kvalitetniju i snažniju instituciju koja će iznjedriti neke nove umjetnike kojima ćemo se ponositi i koji će tragom svojih prethodnika nastaviti stvarati i predstavljati umjetnička djela. Na samom kraju, svim dobitnicima nagrada 21. Mostarske liske upućujem iskrene čestitke, a menadžmentu, glumcima i svim zaposlenicima Narodnog pozorišta u Mostaru želim mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu“ kazao je resorni ministar.

Stručni žiri koji su činili Emir Hadžihafizbegović, Maja Lasić i Miroslav Momčilović dodijelili su nagrade: Velika liska – Grand Prix festivala – nagrada za najbolju predstavu u cjelini -predstava „Realisti“ teatra Exit iz Zagreba, Velika liska, nagrada za najbolju režiju, plaketa Ahmed Obradović - Matko Raguž za predstavu „Realisti“ teatra Exit iz Zagreba, Velika liska, nagrada za najbolju glumicu festivala - Nika Ivančić, glumici teatra Exit iz Zagreba, Velika liska, nagrada za najboljeg glumca festivala - Mario Drmać, glumac Pozorišta mladih Sarajevo.

Specijalna nagrada za nadahnut i posvećen rad - ansambl predstave „Ovaj mali život“ NP u Mostaru i HNK u Mostaru.

Žiri medija koji su činili Zorana Pavković, Samra Tufek i Irma Ćupina dodijelile su Veliku lisku nagradu za najbolju predstavu po izboru medija - predstava „Ne daj se generacijo“ Pozorišta mladih Sarajevo i udruženja Moje Pozorište.

Nakon prebrojavanja glasova publike žiri publike: Esma Džiho, Azemina Gubeljić, Veronika Jurišić i počasni član Zijada Zekić, dodijelile su Veliku lisku, nagradu za najbolju predstavu po izboru publike - predstava „Ne daj se generacijo“ Pozorišta mladih Sarajevo i udruženja Moje Pozorište.

Galerija

Projekti