Delegacija iz HNK boravila u posjeti Novom Pazaru

Datum objave: 24.04.2024

Delegacija iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, koju su činili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof. dr. Adnan Velagić, rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, prof.dr. Alena Huseinbegović, savjetnik ministra, Nijaz Kurtović i prorektorica za nastavna pitanja, Azra Špago boravila je u dvodnevnoj posjeti Novom Pazaru.



Tokom posjete održani su sastanci sa predstavnicima Novog Pazara na temu proširenja međuinstitucionalne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Ministar Velagić je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorima, ističući značaj otvorenih vrata za studente iz Novog Pazara na Univerzitetu „Džemal Bijedić”. „Otvorili smo nekoliko značajnih tema koje će biti od koristi i za stanovnike HNK i za građane Novog Pazara. Razgovor je tekao u pravcu povezivanja između Novog Pazara i Hercegovačko-neretvanskog kantona i mislim da smo na tom planu postigli visok stepen usaglašavanja u pogledu budućeg studiranja na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru”, rekao je ministar Velagić.

Gradončelnik Novog Pazara Nihat Biševac je naglasio da je riječ o nastavku saradnje započete prije pandemije COVID-19. „Prvo što spaja ljude su kultura i sport. Imamo mnogo prostora da uspostavimo saradnju na tim poljima”, poručio je je Biševac.

U okviru dvodnevne posjete održana je promocija Univerziteta „Džemal Bijedić” za novopazarske srednjoškolce. Rektorica Huseinbegović je istakla kvalitetu studijskih programa i moderne uslove studiranja na Univerzitetu. „Ovo je Univerzitet koji postoji skoro pola vijeka, studentima nudimo izvrsne programe i najbolje uslove. Ovakve prezentacije su izuzetno korisne jer otvaraju vrata budućim studentima da postignu akademsku izvrsnost i profesionalni uspjeh. Studentima nudimo savremen kampus, gdje su uslovi za smještaj i studiranje izuzetni”, rekla je rektorica.

Članica Gradskog vijeća Denisa Curić izrazila je zadovoljstvo rezultatima i značajem akademske saradnje. „Novi Pazar je grad talentovanih mladih ljudi. Zahvaljujući ovim sastancima, budući studenti sada imaju priliku steći akademsko zvanje i u Mostaru. Ovo je važan korak za budućnost naše omladine i njihov profesionalni razvoj”, rekla je Curićeva.

Delegacija iz HNK posjetila je Ugostiteljsko turističku školu u Novom Pazaru, Osnovnu školu „Stefan Nemanja“ i Muzej Ras Novi Pazar, gdje je najavljena saradnja između škola, kao i instutucija kulture sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Novog Pazara.

Galerija

Projekti