Ministar Velagić ugostio direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine

Datum objave: 16.04.2024

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić održao je sastanak s direktorom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, prof. dr. Enesom Hašićem tokom kojeg su razgovarali o visokom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.



Ministar Velagić izrazio je zadovoljstvo što je danas imao priliku ugostiti direktora Hašića. „Danas sam direktora Hašića upoznao sa trenutnim stanjem u visokom obrazovanju u našem Kantonu i kazao sam mu da je Ministarstvo počelo raditi na izmjenama zakonskih i podzakonskih akata koji će unaprijediti sistem visokog obrazovanja u HNK. Cilj nam je da javnim visokoškolskim ustanovama budemo podrška u njihovom djelovanju i radu, da poboljšamo standard i zaposlenika i studenata. Također, nadam se da će saradnja s Agencijom za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine biti izuzetno kvalitetna, a sve u cilju unapređenja kvalitete visokog obrazovanja“, kazao je resorni ministar.

Direktor Hašić zahvalio je ministru Velagiću na srdačnoj dobrodošlici. „Danas sam s uvaženim ministrom Velagićem razgovarao na temu daljnjeg unapređenja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, posebno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i procesima akreditacije koji su trenutno u toku i svim drugim stvarima koje su vezane za unapređenje kvaliteta viskog obrazovanja, a sve u cilju stvaranja pretpostavki za integriranje prostora visokog obrazovanja BiH u evropski prostor visokog obrazovanja, posebno za ostvarivanje pretpostavki za članstvo u Evropskoj asicijaciji za kvalitet u visokom obrazovanju (ENQA)“, kazao je direktor Hašić.

Misija Agencije za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine jeste stalni razvoj i unapređenje kvaliteta i utvrđenih standarda kvaliteta visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini u skladu sa najboljim evropskim i svjetskim praksama.

Projekti