Kantonalno takmičenje iz matematike za osnovce i srednjoškolce održava se u Konjicu

Datum objave: 23.03.2024

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić obratio se na otvaranju Kantonalnog takmičenja iz matematike za učenike sedmih, osmih i devetih razreda osnovnih škola i prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola, koje se u organizaciji Udruženja matematičara „Algoritam“ održava u JU Srednjoj školi Konjic.Ministar Velagić je najavio da će podržavati rad ovog udruženja jer njeguje vrijednosti nauke. „Doprinos udruženja je što njeguje vrijednosti matematike koja je deficitaran predmet u Kantonu i šire, promoviše i podstiče mlade da uče, ali njeguje i vrijednosti nauke. To je dobra stvar pogotovo kada se radi o okupljanju mladih, koji su danas izloženi raličitim anomalijama u društvu, a Udruženje „Algoritam“ radi na razbijanju tih anomalija i uči djecu da sutra odgovorno preuzimaju odgovornosti u našem društvu“, kazao je ministar Velagić.

Na današnjem takmičenju učestvuje 162 učenika, od kojih je 99 učenika osnovnih škola i 63 učenika srednjih škola.

Predsjednik Udruženja Šerif Bojičić izjavio da je takmičenje na visokom nivou. „Matematičari iz HNK ostvaruju dobre rezultate, ali mi nikada nismo zadovoljni. Nastavnici i profesori dodatno rade s učenicima kako bi ostvarili što bolje rezultate, kako bi se plasirali na federalno i državno takmičenje, odnosno na međunarodnu Matematičku olimpijadu. Učenici će danas rješavati matematičke probleme, ne obične zadatke, i tako se uče da rješavaju i svoje životne probleme“, kazao je Bojičić istaknuvši da učenici rade test dva i po sata.

Na ceremoniji otvaranja takmičenja prisutnima su se obratile i pomoćnica gradonačelnika Konjica, Šeherzada Alić i u ime domaćina, Srednje škole Konjic, direktorica Enisa Karkelja. Pomoćnica gradonačelnika Alić kazala je da je čast prisustvovati ovom takmičenju, jednom festivalu znanja, a u svom je obraćanju istaknula da Grad Konjic intenzivno ulaže u projekte obrazovanja, posebno u segmentu stipendiranja. Direktorica Karkelja je poželjela dobrodošlicu učesnicima takmičenja i poželjela mnogo uspjeha.

Preliminarni rezultati s ovog takmičenja bit će poznati u nedjelju, 24. marta, nakon čega učesnici imaju mogućnost eventualnih prigovora, a nakon što ih Drugostepena komisija obradi, bit će poznati konačni rezultati.

Galerija

Projekti