Dodjeljene nagrade i predstavljeni radovi učenika srednjih škola na temu „Bosanski jezik: moj svijet i moja svijest“

Datum objave: 07.03.2024

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić obratio se na dodjeli nagrada i predstavljanju radova učenika srednjih škola na temu „Bosanski jezik: moj svijet i moja svijest“, koja je u organizaciji Narodne biblioteke Mostar održana u sali Narodnog pozorišta u Mostaru.Resorni ministar uputio je čestitke učesnicima takmičenja, te ukazao na značaj njegovanja i očuvanja maternjeg jezika.

„Međunarodni dan maternjeg jezika, čiji je cilj očuvanje, učenje i unapređenje maternjeg jezika kao jednog od najvažnijih faktora individualnog i kolektivnog identiteta praznik je koji trebamo obilježavati različitim aktivnostima. Jedna od njih je i takmičenje na temu 'Bosanski jezik: moj svijet i moja svijest'. Ovakva takmičenja odlična su prilika da naše učenike potičemo na izučavanje historije jezika i književnosti naroda Bosne i Hercegovine, kao i usavršavanje jezičke komunikacije i pismenosti. Stoga vam upućujem čestitke za organizaciju takmičenja i u ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i svoje lično ime svim učenicima koji su učestvovali na takmičenju upućujem iskrene čestitke“, kazao je ministar.

Prisutnima se obratio se i direktor Narodne biblioteke u Mostaru, Omer Mičijević. Konkurs je raspisan za učenike srednjih škola s područja HNK, a povodom 21. februara, Međunarodnog dan maternjeg jezika.

Projekti