Otvoren Turski kutak u zgradi JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar

Datum objave: 03.10.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, direktor JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar, Ahmet Pelko, generalni konzul Republike Turske u Mostaru, Jašar Ergun i komadant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, Oğuzhan Pehlivan otvorili su „Turski kutak“ u zgradi Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar. Tokom održavanja programa, komadant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, Oğuzhan Pehlivan uručio je plaketu resornom ministru.



Učionica „Turski kutak” je projekat izgradnje i opremanja kabineta za održavanje nastave turskog jezika i informatike. Projekat je finansirala Republika Turska, odnosno LOT kuća Jablanica i Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini.

Resorni ministar izrazio je zahvalnost predstavnicima Republike Turske na podršci koju pružaju za ovakve obrazovne projekte. „Čast i zadovoljstvo je danas biti ovdje, kada otvaramo 'Turski kutak' čije je opremanje omogućila Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini. Ova učionica bit će mjesto gdje će se naša djeca družiti i učiti. Dragi učenici, nova vremena traže od vas da usvajate nova znanja i vještine koristeći savremene tehnologije, a realizacija ovog projekta vam to omogućuje. Ovo je drugi projekat koji je u ovoj školi realiziran uz podršku turske vlade i turskog naroda. Nadam da ćemo na tragu primjera dobre prakse i u cilju osnaživanja partnerskih odnosa nastaviti i jačati dosadašnju saradnju koja će doprinijeti poboljšanju obrazovnog procesa na području HNK. Želim da vam čestitam i poželim sreću i da uz korištenje ove opreme usvajate nova znanja“, kazao je ministar Hadžović.

Učionica predstavlja dodatno opremljen prostor i motivirajuće okruženje za rad učenika i profesora i koristit će se za poboljšanje cjelokupnog nastavnog procesa.

Direktor JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar, Ahmet Pelko, kazao je da su dobili kompletan kabinet od Turske vojne misije u BiH i Republike Turske. „Oni su uradili kompletan kabinet, od građevinskih radova, opremanja i računarske opreme. On je do sada bio u vrlo lošem stanju. Uradili su sve građevinske radove, namještaj prema projektu koji smo uradili, a onda su sve oplemenili s 29 računara. To je kompletna računarska učinioca koja će se koristiti za izučavanje stranih jezika, informatiku i ostalu nastavu koju mogu podržati ti računari“, kazao je Pelko.

Prisutnima su se, također, obratili generalni konzul Republike Turske u Mostaru, Jašar Ergun i komadant Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini, Oğuzhan Pehlivan koji su izrazili zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, a učenici i nastavnici ove škole pripremili su prigodan program povodom realizacije projekta.

Galerija

Projekti