Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru održan brucoški čas

Datum objave: 02.10.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na svečanoj manifestaciji povodom početka akademske 2023/2024. godine, koja je održana na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.



Resorni ministar Hadžović studentima je poželio dobrodošlicu na Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru. „Danas je početak jednog novog života za sve vas, a to je studentsko doba. Ono će vam donijeti nova iskušenja, prijateljstva i poznanstva, nove brige, ali i nove radosti, ljubavi. Osim učenja, rada i truda, trebate biti uporni. I zapamtite, sve ono što vas ne ubije to vas ojača. Iz tog razloga, nakon svakog iskušenja trebate biti jači. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta svim studentima HNK, koji ispunjavaju formalno-pravne uslove dodjeljuje stipendije. Tako će biti i ove godine. Osim toga, pomažemo i naše doktorante. Stoga, od vas očekujemo da nakon završenog I ciklusa upišete i II i III i da budete magistri i doktori nauka za koje ste se opredijelili“, kazao je resorni ministar.

Uspješnu akademsku godinu, brucošima je poželjela i rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Alena Huseinbegović. „Sa današnjom ceremonijom počinje novo poglavlje vaših života. U godinama studija koje slijede budite vrijedni i marljivi, pokažite trud i zalaganje, budite kolegijalni, znatiželjni i kreativni, međusobno se uvažavajte, sarađujte i budite tolerantni, radite timski i budite aktivni u radu studentskih organizacija, učestvujte u društveno odgovornim aktivnostima i događajima, u razmjeni i mobilnosti studenata, istražite sve mogućnosti koje vam Univerzitet nudi i zajedno sa nama ponudite svoje kapacitete za razvoj, unapređenje i modernizaciju Univerziteta i šire društvene zajednice“, naglasila je Huseinbegović.

Osim resornog ministra i rektorice Huseinbegović, prisutnima se obratio i Kenan Begović, predsjednik Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. „Savjetujem vam, kao vaš stariji kolega, da budete otvoreni za raznolikost ideja i da se uključite u aktivnosti koje vas nadahnjuju. Budite strpljivi prema sebi. Nemojte se obeshrabriti prilikom suočavanja s izazovima. Drage kolegice i kolege, koristim ovu priliku da vas pozovem da se aktivno uključite u rad Unije studenata, koje zastupa interese svih studenata našeg Univerziteta“, istakao je Begović.

Projekti