Otvoren studentski dom Antalija u sklopu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Datum objave: 01.09.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio je na svečanoj ceremoniji povodom otvaranja studentskog doma Antalija u sklopu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.



Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru u novu akademsku godinu kreće bogatiji za studentski dom Antalija kao simbol rasta i razvoja univerzitetske zajednice, pružajući modernu i komfornu stambenu atmosferu za sve studente koji će u njemu boraviti.

„Čast i zadovoljstvo je biti danas ovdje sa vama, na otvaranju ovog reprezentativnog Studentskog doma Antalija. Jedan tim na čelu sa gospodinom Edinom Mušićem, tadašnjom ministricom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Elvirom Dilberović i tadašnjim rektorom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Seadom Pašićem pokrenuo je ovu priču.  I evo sada smo došli do samog završetka radova ove zgrade. Drago mi je što je jedan ovakav objekat izgrađen i što je nositi naziv grada Antalija, to je simbol saradnje bratskog naroda Turske prema narodu Bosne i Hercegovine.“, rekao je resorni ministar.

Ministar Hadžović istakao je da je Vlada HNK prepoznala značaj ovog objekta i s tim u vezi pomogla njegovu izgradnju. „Bezbroj puta kroz historiju smo dokazali da je znanje najvrijedniji resurs i da je to jedini resurs koji se trošenjem umnožava. Zato radimo na poboljšanju studentskog standarda. Svim studentima u zadnje 4 godine, koji su aplicirali dodijelili stipendiju. Na taj način svaki student u HNK ima neku stipendiju, a naših stipendista je oko 3300. Osim studenata, najveća vrijednost Univerziteta su kvalitetni kadrovi i važni ljudi širom svijeta, koji našu zemlju predstavljaju na najbolji način. Zato pomažemo mlade istraživače javnih univerziteta, da lakše doktoriraju i steknu zvanja doktora nauka, stimulišemo izdavaštvo za sve one koji se bave naukom i objavljuju stručne ili naučne radove, te univerzitetske udžbenike. I u narednom periodu ćemo nastaviti da pomažemo visokoobrazovne ustanove u HNK i podižemo standard studenata i zaposlenika na nivo koji zaslužuju. Mi smo, također, prepoznali značaj još jednog projekta, a to je biblioteka u sklopu Univerziteta, koja je značajna i za Grad i za Kanton. I u budućnosti se nadam da ćemo otvarati ovakve i slične objekte. I na samom kraju upućujem čestitke na otvaranju ovog Studentskog doma Antalija i svima koji su pomogli njegovu izgradnju“, zaključio je resorni ministar.

Kvalitetno i moderno osmišljen i ispunjen vrhunskim sadržajima studentski dom će kreirati kvalitetan ambijent i okruženje koje podržava akademski i društveni razvoj studenata.

Na svečanoj ceremoniji osim resornog ministra, obratili su se rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostar, prof. dr. Alena Huseinbegović, predstavnici Metropolitanske općine Antalija i Saveza općina turskog svijeta koji su imali veoma značajnu ulogu u procesu izgradnje Studentskog doma Antalija, kao i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić.

Galerija

Projekti