U JU OŠ Blagaj počinje izgradnja sustava grijanja voda-voda

Datum objave: 29.08.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović nazočio je potpisivanju ugovora između JU Osnovne škole Blagaj i firme Klima centar koja će u pomenutoj školi izraditi novi sustav grijanja voda-voda.Resorni ministar izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta. „Doista mi je drago što je na području našeg Kantona počela izgradnja ovakvih sistema grijanja. JU OŠ Blagaj prva je škola u HNK u kojoj se realizuje ovakav sistem. Stoga, pozivam sve lokalne zajednice da u svojim sredinama pomognu izradu novih sistema grijanja i hlađenja, uz dodatnu izgradnju solarnih elektrana na objektima škola, koji bi znatno smanjili troškove grijanja i hlađenja, a doprinijeli bi kvalitetnom ambijentu za naše učenike i zaposlenike. Također, koristim priliku da pozovem UNDP i Svjetsku banku da se zajedno sa Vladom i lokalnim zajednicama uključe u realizaciju ovakvih i sličnih projekata“, kazao je resorni ministar.

Prva faza projekta izrade novog sustava podrazumijeva samo grijanje, a u naredna fazi će se raditi i hlađenje. Dizalice topline voda-voda koriste rezervoare podzemne vode za izvlačenje topline, a njihove temperature uglavnom su konstantne tijekom cijele godine.

Ravnatelj škole, Muhamed Kajan, izrazio je zadovoljstvo što je JU OŠ Blagaj prva škola u HNŽ-K koja će imati ovaj sustav grijanja,  te izrazio nadu da će ostale škole uskoro početi s realizacijom ovakvih sustava grijanja i hlađenja.

Galerija

Projekti