Održane obuke nastavnika iz oblasti preduzetništva

Datum objave: 26.06.2023

Obuke nastavnika iz oblasti preduzetništva na području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona, na kojim je nazočilo oko 25 nastavnika iz 8 srednjih škola, kao i predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture  i športa HNŽ-K, Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar, održane su u Studentskom hotelu Mostar 21. i 22. lipnja 2023. godine.Naime, projekat „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG), kojeg financira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), je uspostavio suradnju s pet županija na području Federacije Bosne i Hercegovine – Zeničko-dobojska, Tuzlanska županija, Hercegovačka-neretvanska, Bosansko-podrinjska i Zapadnohercegovačka.

U proteklom periodu su pedagoški zavodi i zavodi za školstvo pomenutih županija, uz tehničku potporu EGG projekta, radili na uvođenju nastavnog plana i programa iz oblasti preduzetništva ili unapređenju već postojećeg nastavnog plana i programa iz pomenute oblasti.

Osmišljeni su trening programi za sve županije, kako bi se osnažile kompetencije nastavnog kadra iz ove oblasti. Proces osnaživanja nastavnog kadra na području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona trebao bi ostvariti pozitivan efekat u narednoj školskoj godini na oko 210 učenika.

Učenici će imati priliku pohađati inovirani sadržaj iz predmeta „Preduzetništvo“ u školskoj 2023./2024. godini, a obuke se održavaju u školskoj 2022./2023. godini, kao priprema za početak sljedeće školske godine.

Galerija

Projekti