Otvorena manifestacija „Mostarsko ljeto 2023“

Datum objave: 20.06.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović otvorio je kulturno-turističku manifestaciju „Mostarsko ljeto 2023“.



Na ovogodišnjoj manifestaciji „Mostarsko ljeto 2023“ bit će predstavljeno više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru iz oblasti kazališne, glazbene, likovne, poetske i scenske umjetnosti. 

Uputivši čestitke organizatorima, ministar Hadžović istako je da je ovo vrlo značajna manifestacija iz oblasti kulture ne samo za Mostar, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu„Čast mi je i zadovoljstvo što od 2016. godine, od kad smo ponovo pokrenuli manifestaciju 'Mostarsko ljeto', pa do danas imamo priliku uživati u mnogobrojnim kulturnim sadržajima. Više od 30 sadržaja ove godine daju jednu posebnu kulturnu dimenziju, u kojima će svi posjetitelji moći uživati. 'Mostarsko ljeto' je manifestacija koja traje skoro 40 dana, kada Mostarci i Mostarke, ali i turisti koji dolaze iz različitih dijelova uživaju u sadržajima i našem Mostaru daju poseban duh. U prethodnom periodu smo nastojali da podržimo i unaprijedimo oblast kulture. Ulagali smo u kulturne sadržaje, ali i u infrastrukturu ustanova kulture. Tako smo pomogli rekonstrukciju Pozorišta lutaka Mostar, Centra za kulturu Mostar i uređenje Narodnog pozorišta u Mostaru. I ovo je prilika da s vama podijelim jednu lijepu vijest, a to je da smo danas na sjednici Vlade HNK donijeli odluku o rekonstrukciji glavne sale Narodnog pozorišta u Mostaru, što mi je posebno drago. I na samom kraju posebne čestitke upućujem organizatorima, posjetiteljima želim da uživaju u narednim danima u Mostaru, a manifestaciju 'Mostarsko ljeto 2023' proglašavam otvorenom“, kazao je resorni ministar.

Kulturnu manifestaciju „Mostarsko ljeto“ organizira pet institucija kulture u Mostaru i to Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka Mostar, a ovogodišnji pokrovitelj Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dok su sponzori Grad Mostar i BH Telecom.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, upriličena je izložba Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, te koncert Mostarskih tamburaša.

Projekti