Učenicima generacije osnovnih i srednjih škola HNK dodijeljena priznanja za uspjeh

Datum objave: 15.06.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović uručio je priznanja za učenike generacije osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona za školsku 2022/2023. godinu, na svečanoj ceremoniji koja je održana u Narodnom pozorištu u Mostaru.



Na otvaranju manifestacije resorni ministar uputio je čestitke učenicima i učenicama generacije. „Drago mi je što smo ponovo ovdje kada nagrađujemo najbolje od najboljih i kada promovišemo učenike generacije. Taj naziv učenik generacije nije mali. Kada bilo kome kažete da ste bili učenik ili učenica generacije vidjet će da se radi o kvalitetnim osobama. Prepoznat će kvalitet, marljivost, upornost i želju za znanjem i unapređenjem. Vjerujem da ćete vi u budućnosti imati još više volje i želje da učite i da radite i da jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu, vodite u boljem pravcu. Mi nemamo drugog izbora nego da najboljima ostavimo našu državu da je vode. Do sada je bio jedan od pravilnika, po kojem smo učenicima generacije srednjih škola dodjeljivali stipendije. S obzirom da posljednjih godina, svaki student koji ispuni formalno-pravne uslove, dobije stipendiju, od ove godine uvodimo nagradu za učenika generacije koja iznosi 300 KM. Nadam se da će ova nagrada i narednih godina ostati i zaživjeti kao jedno pravilo da učenici generacije nagrađuju. To je jedan stimulans za vas da dalje učite, ali i za vaše kolege da se dodatno trude. I na samom kraju, da vam budu otvoreni puti, da ste nam živi i zdravi i da uspješno završavate ono što ste naumili u svom životu“, kazao je resorni ministar.

Na ceremoniji su se u ime učenika generacije osnovnih škola obratili Lorena Tomić, učenica generacije Osnovne škole Ilije Jakovljevića Mostar i Dino Burić, učenik generacije Srednje elektrotehničke škole „Salih Salko-Ćurić“ Mostar, koji su se zahvalili svojim roditeljima, nastavnicima, profesorima i direktorima na prenesenom znanju tokom školovanja i poručili da mladi znanjem i trudom mogu stvoriti pozitivne promjene i na bolje mijenjati domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Današnju manifestaciju muzičkim izvedbama upotpunili su Dženis Gadara, učenik Muzičke škole I i II stupnja Mostar i Tamara Aničić i Filip Aničić, učenici Glazbene škole Ivana pl. Zajca.

Projekti