Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNK

Datum objave: 06.06.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH za HNK, Edina Čomić i predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ, Josip Milić potpisali su Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Vlade HNK, dr. sc. Nevenko Herceg.Ministar Hadžović izrazio je zadovoljstvo okončanim pregovorima sa Sindikatima srednjeg obrazovanja i  današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora.

„Nakon dodatnih razgovora, kao što je najavljeno u petak,  mi smo danas uspjeli okončati pregovore i potpisati Kolektivni ugovor sa sindikatima srednjih škola. On vrijedi naredne dvije godine i kroz ovaj ugovor su povećane plate našim zaposlenicima na način da smo mijenjali koeficijente. Po prvi put u HNK imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih saradnika i administrativnog osoblja. Razlika je jedino u platama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata i kao ministar sam ponosan na sve što smo uradili do sada, što je postignuto ovim Kolektivnim ugovorom i ovom Odlukom koju je Vlada donijela. Želio bih da se zahvalim svim članovima Vlade na podršci jednom ovakvom Kolektivnom ugovoru“, kazao je resorni ministar.

 „Posao oko potpisivanja Kolektivnoga ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u našem kantonu kojeg smo imali namjeru potpisati prošle sedmice, na zadovoljstvo svih okončali smo danas“, rekao je premijer Herceg dodavši kako je današnje potpisivanje   još jedna potvrda da ova Vlada ima korektan i kontinuirani dijalog sa socijalnim partnerima o čemu, pored ovog današnjeg potpisivanja, svjedoči i 15 granskih kolektivnih ugovora koje je ova Vlada ranije potpisala. 

„Na tu sam činjenicu izrazito ponosan lično iz razloga što je svakim od ovih kolektivnih ugovora, bilo da se radi o obrazovanju, zdravstvu, policiji, pravosuđu ili državnim službenicima i namještenicima,  poboljšan materijalni i radno- materijalni status uposlenika“, kazao je predsjednik Herceg. 

„Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plate od 10 %. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo a nas je posebno obradovao dio  u kojem se Vlada izjasnila da prihvataju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5%  od 1. 9. 2023. i to 5% od 1. 1. 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade koji su i prihvatili. Na tom tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru tako da danas mogu reći da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom. Nakon današnjeg dana s pravom možemo reći kako su uposlenici u srednjim školama naredne dvije godine mirni jer imamo dobar Kolektivni ugovor, a imamo povećanja kakvima smo se nadali. Hvala cijeloj Vladi, na poseban način premijeru i resornom ministru,  na socijalnoj osjetljivosti i partnerstvu koje je uistinu na jednom zavidnom nivou“, istaknuo je Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata.

 „Ja bih istaknula dvije stvari kojima smo na poseban način zadovoljni, a to je da smo prvi put dobili povećanje plata bez ijednog štrajka upozorenja i bez protesta te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice. Jako smo zadovoljni, mada tu postoje još neke sitne stvari na kojima treba raditi. Posla uvijek ima i uvijek će ga biti, ali mislim da cjelokupno članstvo treba biti izuzetno zadovoljno s ovim što smo postigli“, rekla je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture HNK.

Galerija

Projekti