Održana konferencija Mirovno obrazovanje u BiH: Dijalog, preporuke i uspješni modeli

Datum objave: 01.06.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na konferenciji Mirovno obrazovanje u BiH: Dijalog, preporuke i uspješni modeli, koja je u organizaciji Nansen dijalog centra Mostar održana u Hotel Mostaru.



Cilj ove konferencije je razmjena pozitivnih praksi NDC-a Mostar u oblasti mirovnog obrazovanja s ciljem promoviranja kulture tolerancije u školama uz podržavanje partnerskih odnosa između učenika, učitelja i roditelja. Već duži niz godina, NDC Mostar provodi program Mirovnog obrazovanja u više od 30 osnovnih i srednjih škola širom Bosne i Hercegovine. Svake godine, oko 1000 učenika i 70 učitelja aktivno učestvuju u ovom programu, pružajući učenicima mogućnost jačanja interkulturnih vještina i razvoja čvršćih socijalnih veza.

„Prije svega želim da se zahvalim NDC-u koji je u posljednje vrijeme uradio veliki broj kvalitetnih projekata koji su dali određene rezultate. Zahvalnost upućujem i Ambasadi Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini što podržavaju rad NDC-a Mostar koji je svoje djelovanje proširio na područje HNK. U prethodnom periodu, odlukama Vlade smo povećali plate našim zaposlenicima iz razloga što samo zadovoljan zaposlenik može dati svoj maksimum u održavanju nastave. S druge strane stvorili smo uslove za kurikularnu reformu zajedno sa OSCE-om, na čemu im se zahvaljujem. Napravili smo Zakon za osnovnoškolsko, a u toku je izrada Zakona za srednjoškolsko obrazovanje. To su koraci koji su nam bitni da bi mogli doći do određenog cilja, a to je da naša djeca kada završe škole budu sposobna za život“, kazao je resorni ministar.

Ministar Hadžović dodao je da je NDC radi projekte čiji je fokus pomirenje naše djece i to u temelju, odnosno od osnovnih škola gdje djeca treba da se uvažavaju i da se druže. „Spočitava nam se stalno da su dvije škole pod jednim krovom problem, ali ja vjerujem da su dvije škole pod dva krova veći problem. Mi radimo na tome da se stvari poboljšaju i samim tim, pozivam sve one koji su dobronamjerni i koji žele da pomognu prvenstveno kurikularnoj reformi u HNK, ali i svim drugim propisima da daju svoj doprinos i prijedloge da imamo najbolji nastavni plan i program u državi, a mi ćemo pokušati da zadržimo status što naši zaposlenici imaju, a to su najbolje plate u Federaciji Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju pred novom Vladom je dosta stvari koje će trebati uraditi. Na samom kraju želim kazati da su na programu NDC-a radili naši direktori, nastavnici, pedagozi i učenici koji su se u godinama svog školovanja odricali svojih slobodnih sati da urade nešto dobro. U svakom slučaju, mislim da nam slijede nova vremena ukoliko svi zajedno uradimo prave stvari“, zaključio je resorni ministar.

Osim, resornog ministra na konferenciji su se obratili gradonačelnik Grada Mostara, Mario Kordić, Nje.E. veleposlanik Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Olav Reinertsen i ravnatelj Nansen dijalog centra Mostar, Elvir Đuliman, nakon čega su održane panel diskusije i dodijeljene zahvalnice učiteljima/profesorima za uspješnu provedbu obrazovnih programa NDC-a Mostar.

Projekti