Svečano zatvorena „Mostarska liska“

Datum objave: 27.05.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, obratio se na svečanoj ceremoniji, povodom zatvaranja 20. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2023“.



„Mostarska liska“, kao jedan od najznačajnijih festivala komedije ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i regionu, i ove godine je ponudila bogat i kvalitetan sadržaj za sve ljubitelje pozorišnih predstava.

Uputivši srdačne čestitke, ministar Hadžović kazao je da je ovo jedan od eminentnijih festivala. „Dvije dekade postojanja ovog eminentnog Festivala potvrda je da su Mostarke i Mostarci oduvijek cijenili kulturu i pozorište i da se umjetnici iz regiona rado vraćaju u naš Grad i na „Mostarsku lisku“. Mostar je uvijek bio grad umjetnosti i umjetnika, grad humora, gostoprimstva i posebnog načina življenja koji se nigdje drugo ne može doživjeti. Mostar je oduvijek bio grad liski i umjetnosti, a njih, bez obzira na društvene izazove, čuva ova ustanova. Narodno pozorište upravo ovakvim festivalima potvrđuje opravdanost postojanja ove kulturne ustanove, svoj kontinuitet i ponosno čuvanje tradicije istinskih umjetničkih vrijednosti. Godine održavanja pokazatelji su da će kultura i umjetnost uvijek bio dio našeg Mostara i da rad Narodnog pozorišta kao jedne od najstarijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini nikada neće biti upitan. Mostarska liska će uvijek odolijevati izazovima različitih društvenih oscilacija i očuvati iste umjetničke težnje sa neupitnim kvalitetom predstava. A na nama je da čuvamo mostarski humor i duh, da i dalje razvijamo „Mostarsku lisku“ koja svojom posebnošću i vrijednošću naš grad predstavlja širom zemlje i regiona“, istakao je resorni ministar.

Na festivalu komedije koji je u Narodnom pozorištu Mostar održan od 19. do 26. maja odigrano je sedam takmičarskih predstava koje su pristigle iz Bosne i Hercegovine i regiona, a kako su organizatori kazali, na konkurs je pristiglo 40 prijava od kojih su izabrane najbolje.

Projekti