Ministar Hadžović ugostio direktora Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona

Datum objave: 22.05.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović ugostio je novoimenovanog direktora Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Amira Kadribegovića.



Učesnici sastanka razgovarali su o saradnji i djelovanju Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona. Arhiv raspolaže bogatim fondovima arhivske građe i bibliotečkih unikata. Između ostalog arhiv ima 320 fondova i 38 zbirki, hiljade kseroks kopija i prijepisa primarnih izvornih dokumenata.

Resorni ministar istakao je da je cilj Ministarstva da podržava rad ove institucije. „Čast mi je što sam danas ugostio novoimenovanog direktora Arhiva HNK. S obzirom da je značaj ove institucije nemjerljiv i zato je jasna naša opredijeljenost da podržavamo njihov rad i da proširujemo saradnju. Koristim priliku da direktoru Kadribegoviću čestitam na imenovanju i poželim mu mnogo uspjeha u daljnjem radu“, kazao je ministar.

Objekt u kojem je smješten Arhiv nalazi se u dijelu Mostara koja je pod zaštitom UNESCO, te mu je u određenim segmentima potrebna rekonstrukcija i zaštita, prvenstveno krova i fasade, kao i sanacija određenih dijelova arhivskih depoa.

Direktor Kadribegović upoznao je ministra sa stanjem u Arhivu HNK, navodeći kako ova institucija osim organiziranog prikupljanja, čuvanja i zaštite arhivske građe ima i istraživačku i edukativnu ulogu, pa samim time ima svoj angažman u obrazovanju, kulturi i nauci. „Ovom prilikom zahvaljujem se ministru Hadžoviću na srdačnoj dobrodošlici, kao i na podršci radu Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona. Djelovanje ove institucije je od velike važnosti za Kanton, zato je potrebno da međuinstitucionalnim djelovanjem radimo na njenom jačanju. Stoga se nadam nastavku uspješne saradnje, kazao je Kadribegović.

Također, direktor je upoznao ministra sa planovima i pripremama koje obavljaju zaposlenici Arhiva za obilježavanje značajnog jubileja, 70 godina postojanja koje će se obilježiti 2024. godine, te istakao da je u planu je opremanje čitaonice i nabavka servera kako bi se u punom obimu pristupilo digitalizaciji arhivske građe koja je ugrožena jer se ne nalazi u optimalnim uvjetima. 

Projekti