Provođenje neformalnih obuka za mlade u Bosni i Hercegovini kroz Program podrške zapošljavanja mladih Your Job

Datum objave: 08.05.2023

U okviru Programa podrške zapošljavanja mladih Your Job, a u cilju stvaranja mogućnosti i olakšanog procesa zapošljavanja za mlade, te podizanje njihovih kompetencija za zapošljavanje, kao i profesionalnog/karijernog usmjeravanja, u prostorijama Gimnazije Mostar održane su tri soft skills radionice za mlade maturante gimnazijalce i učenike završnih razreda tehničkih i stručnih škola Grada Mostara koji žele nastaviti školovanje ili tražiti posao.



Ova radionica je održana na osnovu saradnje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Caritasovog programa Your Job BiH u cilju jačanja kompetencija mladih osoba u procesu aktivnog traženja posla kroz učenja pisanja CV, motivacijskog pisma, prvog intervjua kao i određivanje potreba. Prezentiran je i Pasoš kompetencija kao koristan alat kojim se poboljšava CV svake osobe. Mlade osobe su nakon obuke dobile certifikat, ali i znanja koja će im pomoći u daljnjem razvoju profesionalne karijere. Radionice su realizirale Azemina Gubeljić, stručna savjetnica za mlade Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i

Marija Karlović i Matija Krešić, predstavnice Caritasa. Navedene predavačice su i polaznice certificirane obuke za primjenu Pasoša kompetencija za savjetovanje mladih u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u okviru Programa podrške zapošljavanja mladih Your Job.

Predavačice su se, između ostalog, zahvalile Gimnaziji Mostar na ustupljenom prostoru za realizaciju radionica, kao i Medicinskoj školi Mostar, Srednjoj strojarskoj školi Fausta Vrančića Mostar, Srednjoj prometnoj školi Mostar, Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinca Mostar, JU Srednjoj građevinskoj školi Mostar, JU Srednjoj politehničkoj školi Mostar, JU Srednjoj elektrotehničkoj školi Mostar, Srednjoj ekonomskoj školi Joze Martinovića Mostar, Srednjoj turističko-ugostiteljskoj školi Mostar, koje su prepoznale važnost realizacije ovakvog oblika radionica koje prije svega imaju za cilj pružiti potrebnu podršku u odlučivanju nastavka karijere, školovanja i zapošljavanja učenicima završnih razreda srednjih škola.

Galerija

Projekti