Učenici osnovnih i srednjih škola HNK obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Datum objave: 28.02.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na centralnoj manifestaciji „Jedna si jedina“, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Španskom trgu, u organizaciji odgojno-obrazovnih ustanova Grada Mostara.



Obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine učenici i nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola s područja Grada Mostara počeli su svečanim defileom mostarskim ulicama i kulturno-zabavnim programom na Španskom trgu.

Uputivši čestitke, resorni ministar obratio se učenicima. „Dragi nastavnici i draga djeco, ovo je već jubilarni deseti put da se nalazimo na Španskom trgu i da obilježavamo Dan nezavisnosti jedine nam Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je zemlja sa preko 1000 godina tradicije, u koju su dolazile razne kulture i razne vojske, kojih više nema, ali uvijek je bilo Bosne i Hercegovine. Vi ste garancija da će Bosna i Hercegovina uvijek postojati na ovim prostorima. Naša zemlja je ispunjena mnoštvom talentovanih i inteligentnih učenika, studenata i mladih osoba, kojima trebamo omogućiti priliku da pokažu svoje talente, da se kvalitetno obrazuju, ulažu u znanje, napreduju i žive u stabilnom društvu i okruženju. Vi mladi ljudi ćete svojim radom, sposobnostima, zajedništvom, našu zemlju unaprijediti u svim domenima. Još jednom želim svima čestitati Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i svima želim da vam domovina bude na prvom mjestu sve do sudnjeg dana.“, kazao je ministar Hadžović.

Bogatim kulturnim sadržajem, više stotina mostarskih učenika, pokazalo je da njeguju svoj identitet i ljubav prema domovini, te poručilo da ovu šetnju mladosti poklanjaju Mostaru i Bosni i Hercegovini, jer je 1. mart zlatnim slovima ispisan u historiji naše zemlje. Osim defilea i svečanosti na Španskom trgu, učenici i nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola Grada Mostara, Dan nezavisnosti obilježili su historijskim časom i svečanom manifestacijom „Stazom bosanskih vitezova“ na Starom gradu u Blagaju.

Škole područja ostalih gradova i općina širom HNK različitim manifestacijama obilježile su Dan nezavisnosti, te poslale poruku ljubavi i odanosti prema domovini.

Galerija

Projekti