Ministar Hadžović nazočio manifestaciji „Dani bosanskog jezika“

Datum objave: 21.02.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na svečanosti „Dani bosanskog jezika u Gimnaziji Mostar“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika, u organizaciji Gimnazije Mostar.



Gimnazija Mostar organizirala je manifestaciju „Dani bosanskog jezika u Gimnaziji Mostar“, čiji je cilj poticanje izučavanja povijesti jezika i književnosti naroda Bosne i Hercegovine, njegovanje i usavršavanje jezičke komunikacije i pismenosti, promoviranje i njegovanje bosanskohercegovačke kulturne baštine, kao i promoviranje jezičke tolerancije i jezičke demokracije.

Na samom početku manifestacije ministar Hadžović uputio je čestitku povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

„Drago mi je što i ove godine organizujete manifestaciju kojom ukazujete na važnost očuvanja i njegovanja maternjeg jezika, kao i našeg identiteta. Našu djecu na osnovu činjenica trebamo učiti historiju našeg jezika, jer su oni čuvari identiteta, kulture i bosanskohercegovačke nacionalne baštine i tradicije. Razvijajmo im osjećaj ljubavi i odgovornosti prema domovini Bosni i Hercegovini. To jeste i to mora biti naša obaveza od koje ne možemo i ne smijemo odustati“, kazao je resorni ministar.

Osim ministra Hadžovića, nazočnima se obratila zamjenica ravnateljice Gimnazije Mostar, Lejla Juklo, a učenici Gimnazije Mostar prezentirali su kulturno – zabavni sadržaj koji su pripremili sa profesoricama Aktiva bosanskog jezika, i to,  prof. Nairom Ćorajević, prof. Merimom Peco i prof. Muneverom Slato.

Galerija

Projekti