Održana svečana promocija i dodjela diploma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Datum objave: 18.02.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na svečanoj promociji i dodjeli diploma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru koja se održala u USRC „Midhat Hujdur Hujka“.



Na današnjoj promociji dodjeljeno je 558 diploma, i to 412 studentima prvog ciklusa i 167 studentima II ciklusa, dok su jučer dodjeljenje 2 diplome za III ciklus.

Uputivši čestitku diplomatima i magistrantima, ministar Hadžović poručio im je da i dalje nastave ulagati u svoje znanje.

„Od danas vi, mladi, talentovani, obrazovani ljudi, krećete u jednu veliku avanturu koja se zove život. Od danas vam se otvaraju vrata budućnosti i imate nove ciljeve, ali se od danas suočavate i sa novim životnim izazovima koji stoje pred vama. Prije svega, usavršavajte vještine koje ste stekli na vašim fakultetima. Zato nemojte prestajati učiti, propitivati i raditi na sticanju novih znanja, kako bi naše društvo učinili jačim, pametnijim i sigurnijim. Ministarstvo svojim djelovanjem nastoji da poboljša studentski standard, ali i da podržava mlade istraživače i doktorante. Podigli smo stipendiju i svim studentima u zadnje 4 godine, koji su aplicirali dodijelili stipendiju. Drugu godinu zaredom pomažemo mlade istraživače javnih univerziteta, da lakše doktoriraju i steknu zvanja doktora nauka. Također stimulišemo izdavaštvo za sve one koji se bave naukom i objavljuju stručne ili naučne radove, te univerzitetske udžbenike. Zato vas pozivam da i dalje ulažete u znanje, upište doktorske studije, a mi smo tu da vam budemo podrška“,  rekao je ministar Hadžović.

Resorni  ministar poručio je diplomantima i magistrantima da su oni budući lideri koji će Bosnu i Hercegovinu voditi ka pozitivnoj budućnosti i koji će napraviti pomake u svim aspektima društva, znanosti, prosvjete, ekonomije i politike.

„Diplome koje ćete danas dobiti imaju veliku vrijednost na osnovu kojih možete graditi kvalitete živote i karijere u Bosni i Hercegovini. Zato vas pozivam da prije svega ostanete ovdje, da na osnovu stečenih znanja unapređujete sebe, ali i našu domovinu. Diploma je garancija i dokaz da ste uložili, trud, veliki broj neprospavanih noći, ali i odgovornost prema radu. Ona je temelj na osnovu kojeg ćete graditi vašu budućnost, karijere, ali i vašu porodicu koja je stub društva. Zato od danas počnite razmišljati kako da steknete nova znanja, vještine i kompetencija na osnovu kojih ćete unapređivati našu državu. U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i svoje lično čestitam vama, vašim roditeljima i starateljima, i svima koji su vas nesebično podržavali, ulagali vjeru i finansije kako biste diplomirali ili magistrirali na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru“, dodao je resorni ministrar.

Osim ministra Hadžovića, diplomantima i magistrantima su se obratili rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i predsjednik Unije studenata Kenan Begović koji su im poželjeli sreću i uspjeh u novoj životnoj etapi.

Galerija

Projekti