Održana svečana sjednica Senata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Datum objave: 14.02.2023

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na svečanoj sjednici Senata Univerziteta povodom obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ koja je održana u Kongresnom centru hotela Mepas u Mostaru. Na svečanoj Sjednici resornom ministru uručena je Plaketa za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta, te afirmaciji ugleda Univerziteta u zemlji i inostranstvu i Plaketa za dugogodišnji uspješan rad na Univerzitetu i dostignuća u nastavnoj, znanstvenoj i drugoj djelatnosti Univerziteta.



Uputivši čestitku rektorici Univerziteta, uposlenicima, suradnicima i studentima, ministar Hadžović kazao je da su najveća vrijednost Univerziteta kvalitetni kadrovi i važni ljudi širom svijeta, koji našu zemlju predstavljaju na najbolji način.

„Univerzitet „Džemal Bijedić“ je navrijednije naslijeđe koje smo dobili. Univerzitet je privilegija koja nam je ostavljena u amanet i mjesto sa kojeg se gradi država i društvo kako bi razvijali i sačuvali svoje bogatstvo i svoju domovinu. To je mjesto na kojem se utvrđuje tradicija, uvećava i razmjenjuje znanje. Znanje nam pomaže da nadvladamo prošlost, promijenimo lične i društvene okolnosti i borimo se protiv svih prepreka. Bezbroj puta kroz historiju smo dokazali da je znanje najvrijedniji resurs i da je to jedini resurs koji se trošenjem umnožava“, kazao je ministar Hadžović.

Resorni ministar istakao je da će Ministarstvo i dalje podržavati rad Univerziteta. „Svjedočio sam teškom putu kroz koji je Univerzitet prošao, ali i njegovim uspjesima. Obilježavanje 46. godišnjice Univerziteta pokazatelj je da se ova najstarija visokoškolska ustanova u Hercegovini oduprla mnogim iskušenjima i nedaćama i da njen rad i djelovanje nikada neće biti upitni. Zato je naša obaveza da i dalje čuvamo i njegujemo ovo bogatstvo, ali i da mladim ljudima pružamo najbolje obrazovanje prateći savremene trendove. U proteklom periodu nastojali smo da povećamo tranše Univerzitetu i u tome smo uspjeli. Opremili smo STEAM kabinet u skladu sa savremenim dostignućima,  pomogli smo realizaciju više strateških projekata na Univerzitetu. Radimo na poboljšanju studentskog standarda, podigli smo stipendiju i svim studentima u zadnje 4 godine, koji su aplicirali dodijelili stipendiju, tako da svaki student u HNK ima neku stipendiju, a naših stipendista je preko 3000. Drugu godinu zaredom pomažemo mlade istraživače javnih univerziteta, da lakše doktoriraju i steknu zvanja doktora nauka. Također stimulišemo izdavaštvo za sve one koji se bave naukom i objavljuju stručne ili naučne radove, te univerzitetske udžbenike“, dodao je ministar.

Osim resornog ministra na svečanoj Sjednici obratila se rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof dr. Alena Huseinbegović, predsjednik Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine, prof. dr. Radoslav Gajanin, te zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Edin Mušić.

Na svečanoj sjednici Senata Univerziteta nazočili su gosti iz društvenog i akademskog života, te su uručene plakete za zasluge i doprinos u razvoju Univerziteta, dok su studentima I i II ciklusa uručena priznanja za ostvareni prosjek.

Galerija

Projekti