Hadžović i Herceg o studentskim stipendijama i podršci mladim naučnicima

Datum objave: 23.01.2023

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i predsjednik Vlade HNK, dr. sc. Nevenko Herceg  danas su govorili na temu studentskih stipendija i podrške mladim naučnicima.



Ministar Hadžović istakao je kako su na osnovu provedene konkursne procedure za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022/2023. godini, svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili stipendiju ili subvenciju smještaja.

„Ministarstvo i Vlada HNK nastavili su proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja. Ove godine na konkurs se prijavilo 1179 studenata, od čega je pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvario 1151 student. Od ovog broja 1120 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima. Ono što je posebno važno istaknuti jeste činjenica da će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 KM iznositi 150 KM, a subvencije smještaja umjesto 189 KM iznosit će 230 KM. Dodjela stipendija i za ovu akademsku godinu potvrda je kontinuiranog ulaganja Ministarstva i Vlade u visoko obrazovanje i neupitne opredijeljenosti za poboljšanje kvalitete studentskog standarda. Ovom odlukom još jednom smo ostvarili cilj da svaki naš student ima neku stipendiju, bilo da je ona od Kantona ili nekih drugih stipenditora“ rekao je ministar Hadžović.

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, ministar Hadžović je istakao kako je Ministarstvo uz saglasnost Vlade HNK donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili sredstva po ovom javnom pozivu.

„Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinansiranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekat u Hercegovačko-neretvanskom kantonu realizuje drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali podršku mladim naučnicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i naučnih radova. Doista sam ponosan što smo i ove godine uspjeli realizovati projekat kojim podržavamo rad mladih doktoranata s područja našeg kantona. Na ovaj način želimo da potičemo njihov naučno-istraživački rad i studiranje. Javni poziv za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNŽ, kao i protekle godine obuhvatao je pet programa, a pravo na sufinansiranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija) ostvarila su 54 doktoranta, pravo na sufinansiranje naučno-istraživačkog/umjetničko-istraživačkog rada u sklopu izrade doktorske disertacije ostvarilo je 5  doktoranata, pravo na sufinansiranje troškova odbrane doktorske  disertacije ostvarilo je 12 doktoranata, pravo na sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanja na međunarodnim konferencijama ostvarila su 33 doktoranta i podršku izdavanju novije naučne i stručne literature, te univerzitetskih udžbenika dobio je 21 doktorant“ rekao je ministar Hadžović.

Ministar Hadžović je dobitnicima stipendija, subvencija i naučnicima poželio mnogo uspjeha i sreće u njihovom daljnjem radu, studiranju i usavršavanju, te zahvalio predsjedniku Vlade, dr. sc. Nevenku Hercegu, ministru finansija Adnanu Faladžiću i svim članovima Vlade HNK što su podržali ovakve aktivnosti.

„Vlada HNK stalno potvrđuje maksimalnu socijalnu osjetljivost. Na poseban se to način osjeti na polju podrške našim školarcima, studentima, pripravnicima, na koncu i mladim naučnicima, članovima naše akademske zajednice. Podsjećam, ove smo  školske godine osigurali besplatne školske udžbenike za sve učenike u osnovnim školama u HNK, njih više od 16 800 u svih devet razreda osnovnoškolskoga sistema. Osim što smo time pomogli naše mlade porodice s djecom, u potpunosti smo rasteretili naše općine i gradove“, kazao je predsjednik Herceg dodavši kako je Vlada HNK osigurala u okolnostima sveopćega poremećaja na tržištima, jednokratnu podršku nezaposlenima s evidencije naše Službe za zapošljavanje, tako i za 5500 zaposlenih korisnika kantonalnog budžeta.

„Prvi smo pokrenuli programe podrške mladim naučnicima, a poznato je kako na „leđima“ ovog kantona počivaju najveća novčana izdvajanja za niz središnjih nacionalnih sveučilišnih, zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, medijskih, sportskih i drugih institucija. Lani smo za podršku mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK izdvojili pola milijuna KM. Taj je projekt prvi put realiziran u HNK i direktno svjedoči opredijeljenost Vlade pružanju podrške mladim naučnicima u istraživačkim projektima i realizaciji njihovih naučnih radova.

Pomogli smo sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), sufinansiranje naučno-istraživačkoga rada u sklopu izradbe disertacije, sufinansiranje troškova odbrane disertacije, sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanje na međunarodnim konferencijama.

Kontinuirano provodimo programe primanja pripravnika, osiguravajući mladim ljudima prvo radno iskustvo, a dosad je za više od 1000 osoba upravo u kantonalnim tijelima HNK osigurana mogućnost sticanja toga vrijednog prvog životnog jednogodišnjeg staža.

Što se tiče stipendiranja i subvencioniranja smještaja studenata, ovaj kanotn, i na to sam jako ponosan, u program stipendiranja uzima sve studente koji zadovolje uvjete javnog konkursa, a ta je brojka premašila 2700 studenata s prostora cijelog kantona. Suočeni s konstantnim porastom troškova življenja, te smo stipendije i povisili na 150 KM mjesečno, odnosno subvencije za smještaj u St.domove na 230 KM“ rekao je predsjednik Herceg zaključivši kako je Vlada HNK ovakvim pristupom pokazala maksimalnu opredijeljenost da proaktivnom politikom utječe na podršku i razvitak visokoga obrazovanja te poboljšava uvjete studentskoga standarda.

Projekti