Održan Sajam kulinarske baštine

Datum objave: 17.12.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na Sajmu kulinarske baštine, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK koji je održan na platou iza Gimnazije Mostar, a u okviru projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA“.



„U sklopu projekta CUHaCHA danas održavamo Sajam kulinarske baštine, čiji je cilj promocija naših tradiocionalnih jela, kao i prezentacija Monografije koja sadrži recepte jela s naših podneblja, a koju smo radili zajedno sa našim partnerima na projektu. Kroz sve aktivnosti koje smo realizirali željeli smo ukazati na značaj očuvanja naše tradicije, tradicionalih jela i mislim da smo u tome uspjeli. Posebno smo ponosni na opremanje kuhinje u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara, u kojoj će naši učenici imati priliku da kroz praktičnu nastavu prave različite vrste specijaliteta. Ovo je posljednja aktivnost predviđena našim projektom CUHaCHA. U sklopu ovog projekta imali smo priliku da se upoznamo sa ljudima iz Zadarske županije i Općine Tivat i sa kojima planiramo raditi projekte i u budućnosti. Također, ovaj projkat ima i svoju web stranicu na kojoj su definisane turističke rute, kako bi turistima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu ponudili i gastronomske ponude. U Hercegovini postoje dvije rute, jednodnevna i dvostana“, kazao je ministar Hadžović. 

Na Sajmu su pripremana i posjetiocima posluživana jela po tradicionalnim receptima, te prezentirana Monografija kulinarske baštine, koja je izrađena u okviru projekta. Na ostalim štandovima, udruženja i poljoprivredni proizvođači iz HNK prodavali su svoje proizvode.

„Ovo je jedan od prekograničnih projekata u kojima je učestvovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK zajedno sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore. Glavni cilj projekta bio je ojačati tradicionalnu kuhinju na našim prostorima na način da ona bude dio turističke ponude. U sklopu toga nastala su četiri rezultata: stvorene su staze kulinarske baštine, izrađena je monografija koja je nastala kao rezultat istraživanja kulinarske baštine u tri programske zemlje, obuka kuhara koja je podrazumijevala teorijske i praktične radionice u spremanju tradicionalne hrane i opremanje kuhinje. Doista smo sretni što smo bili dio ove lijepe priče“, kazala je projekt menadžerica Karmela Zlomislić.

Glavni cilj projekta CUHaCHA je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a partneri na  projektu su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK (BiH), Opština Tivat (Crna Gora) i Zadarska županija (HR). Period implementacije projekta je od 15/08/2020 do 31/12/2022. Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a ukupan budžet projekta je 710.946,94 €. 

Galerija

Projekti