Radionice u okviru projekta CUHaCHA

Datum objave: 13.12.2022

Teorijske radionice u okviru projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA“, koje su namijenjene ugostiteljskim objektima koji se bave pripremanjem i posluživanjem tradicionalne hrane na području HNK održane su u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara.



Cilj teorijske radionice bio je ukazati na važnost očuvanja kvaliteta i prepoznatljivosti tradicionalnih jela, te obučiti polaznike radionica kako na najbolji način predstaviti hranu posjetiocima. Teme koje su obrađene u teorijskoj radionici su: uvod u kulinarsku baštinu  Hercegovačko-neretvanskog kantona, osnovne namirnice, lokalna i regionalna kuhinja, načini prezentiranja hrane te očuvanje kvalitete i prepoznatljivosti tradicionalnih jela. Predavanje je održao Damir Mlikota, chef Hotela Brotnjo i profesor u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku.  

Osim teorijske radionice, u narednim danima održat će se tri praktične radionice u kuhinji opremljenoj u sklopu projekta CUHaCHA u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara. Na praktičnim radionicama demonstrirat će se pripremanje hrane, određivanje porcija, sastavljanje jelovnika te aranžiranje i posluživanje hrane. Voditelj praktičnih radionica bit će Đenan Ljevo, chef restorana Šadrvan u Mostaru. 

Teorijska i praktične radionice su dio aktivnosti projekta CUHaCHA. Glavni cilj Projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Projekt je odobren u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a partneri na implementaciji projekta su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko–neretvanskog kantona (BiH), Opština Tivat (CG) i Zadarska županija (HR). Period implementacije projekta je od 15.08.2020. do 31.12.2022. Projekat je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a ukupan budžet projekta je 710.946,94 €.  

Galerija

Projekti